perjantai 30. marraskuuta 2012

Joulukuu, jota ei tullut

Nyt saatte toisen retropostauksen peräkkäin. En enää jaksa Vain elämään kanssa. Äsken esimerkiksi Kutosen Latauslista ei saanut ohjelma-aikaansa täyteen listavideoilla, koska Top 30 sisälsi niin paljon VE-johdannaisia. Aiheeni liittyykin kohta viimeisen numeronsa julkaisevaan Suosikkiin.

Tähän astihan olen keskittynyt arkistoimaan listatietoa vuodesta 1972 alkaen. Ihmettelin ja aloin tutkia kahden varhaisempaakin aikaa käsittelevän kirjan (Juha Lassila: Mitä Suomi soittaa ja Jake Nyman: Suuri suomalainen listakirja) tietoa siitä, että joulukuun 1970 listoja ei olisi julkaistu. Kesäkuun 1970 ja huhtikuun 1972 välillä ainoa listalaatija oli Suosikki, joten kohde oli helppo.

Lehti ja sen listat ilmestyivät joka kuukausi. Tammikuun 1971 Suosikki ilmoitti myyntitietojen olevan marraskuulta 1970, helmikuussa ne olivatkin tammikuulta 1971. Lassila kertoo kirjassaan tulkinneensa, että laadintametodit olisivat tuolloin nopeutuneet ja yksi lista jäänyt väliin. Hiukan ristiriitaista, koska toisaalla hän huomioi sen tosiseikan, että lehdet ovat vuosien saatossa ajoittain liioitelleet listojensa ajankohtaisuutta.

Juuri noin Suosikki teki helmikuussa 1971. Se paljastui viimeistään seuraavana vuonna Intro- ja Mitä Suomi soittaa -listojen palatessa sen rinnalle. Kun Nymanin kirjassa siirryttiin julkaisemaan MSS-listaa, yksi kuukausi jäi käytännössä väliin, koska oli noudatettu Suosikin paikkansapitämätöntä ajankohtaväittämää.

Joskus ensi vuonna pomus-listasivustolle ilmestyvät myös vuosien 1966-1971 myyntitilastot. Tuon ajanjakson eri kohdissa niitä kokosivat Suosikin lisäksi Iskelmä, Intro, Ilta-Sanomat ja Stump. Kaikki pyritään huomioimaan, ja mukana on myös joulukuu 1970.

1 kommentti: