sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Kolme varpusta jouluaamuna

Vaikka Vain elämää meni kärkeen, levymarkkinoille mahtuu muitakin luonnonvoimia. Midpricetilastossa ihmeseitsikon levyt saivat taipua joulumusiikille, ja albumilistan Top 10 vastaanotti kolme sesonkitäkyä: Juha Tapion (#4), Samuli Edelmannin (#7) ja Jarkko Aholan (#10). Noilta kaikilta löytyvät Varpunen jouluaamuna ja Jouluyö, juhlayö. Tapion ja Aholan myötävaikutuksella Spotify tarjoaa nykyisin tasan 40 erilaista versiota Sylvian joululaulusta – auts!

Led Zeppelinin konserttiäänitteitä on nähty listoillamme vuosina 1976, 1997 ja 2003, mutta ne kaikki jäivät Top 20:n alapuolelle. Vuoden 2007 paluukeikan taltiointi Celebration Day debytoi peräti kuudentena. Siihen verrattuna AC/DC-liven jääminen 42:nneksi voi kummastuttaa, mutta samalla Live at River Plate -nimellä ilmestyi jo viime vuonna menestys-dvd.

Jo ennen Zeppeliniä levyttäneiden Reijo Taipaleen ja Katri Helenan kokoelmat ostettiin sijoille 21 ja 26. Katri-koosteita julkaistaan maltillisesti, mutta Taipaleelta niitä on tilastoitu 2000-luvulla jo viisi ja 1990-luvulla kaksi. Vaikka tuo ei ehkä ole ennätys, huomioitakoon että asialla on koko ajan ollut sama (nykyään Sonyn alainen) Bluebird-merkki.

Hittiputken jatkuessa Rihanna-albumien pelinavaukset sen kuin huononevat, ja Unapologetic debytoi vasta 28:ntena. Tuohon ei keksi lohduksi kuin luetella kokonaan Top 50:n ulkopuolelle uutuuksillaan jääneitä: muun muassa Pitbull, Christina Aguilera ja Tomi Metsäketo. The Baseballsin joululevy. Haloo Helsingin, Whitney Houstonin ja Kelly Clarksonin kokoelmat.

1 kommentti:

  1. Jos päästään tuon joulumusiikkiasian yli, niin tuli mieleen, että nyt on viisi suomalaista miessooloartistia top 10:ssä ja näistä kaksi ensilevyllään tai ensimmäisellä soololevyllään. Tai oikeastaan kolme, jos Robinkin lasketaan debyytin listamerkintöjen puuttuessa. Naisten pitkä valtakausi lienee hetkellisellä tauolla, suomalaisten kohdalla siis.

    VastaaPoista