lauantai 27. marraskuuta 2010

Pakko katsoa 11: Rankkasateessa

Listablogin epäsäännöllisessä sarjassa esitellään hämäriä mutta sivistäviä videonäkymiä hittihistoriasta.

En koskaan lämmennyt Dingolle ja edelleenkin vähän säikähdän, kun siitä puhutaan kunnioittavasti. Esikoisalbumin jälkeen soolouralle lähteneen Jarkko Even ensimmäinen (ja ainoa kunnon) hitti Rankkasateessa (1985) on sen sijaan jatkuvasti aika kova esitys hupaisine Billy Idol -vaikutteineen. Even lauluäänikin miellyttää enemmän kuin Neumannin – kenenpä ei?

Biisi sai myös arvoisensa videotallenteen. TV2:n Hittimittarin visuaaliset toteutuksethan muistetaan toinen toistaan kökömpinä, mutta Eve astui kameran ja viikkorahalavasteiden väliin itsevarmana ilman kitaraa ottaen kaiken irti vastavalolampusta ja hiilihappopilvestä.

Artefaktiksi yli muiden videon nostaa kuitenkin Even stailaus. Jos vermeet ovat yhä tallella, niin ihan vain niiden esillepanemiseksi kannattaisi Suomeenkin perustaa Hard Rock Café. Tukka ja korvis ovat tietenkin legendaarisia, samoin vyötäröliina, pilvestä pilkahtelevat kengät ja pyjamabyysat, jotka varmaan tahtoivat isona kasvaa salihousuiksi. Voiton vie silti ”pusero”, joka lienee askarreltu kummitädin bukleematosta. Eve onnistui siinä, missä Bogart Co ei.

Rankkasateessa menestyi single- ja jukeboxlistoilla vetäen nimettömän emoalbumin kultamyyntiin. Toinenkin pitkäsoitto kävi Top 10:ssä. Mielenkiintoista on se, että vaikka esikuva Billy Idol oli tuolloin ehtinyt julkaista kaikki tarunhohtoisimmat biisinsä, hän debytoi Suomen listalla vasta Even jälkeen remixlevyllä Vital Idol.

2 kommenttia:

  1. Dingo-hysteria oli omiaan luomaan syvän epäilyksen varjon bändin ylle, erityisesti kun oli itse nuori ja itse yritti luoda itsestään enenmmän tai vähemmän uskottavaa, oikeasti taiteellista ja älykästä kuvaa. Helppo tämä on muistaa ja tunnistaa itsessään.

    Mutta miksi enää olla tuollaisten kuvioiden vanki. Pakkohan sitä on tunnustaa, että Dingo on erittäin kunnoitettava jo senkin takia, että onnistui puhuttelemaan niin monia niin ilmeisen syvästi. Lisäksi ne biisit ovat hyviä. Ihan vakavalla naamalla ja vakavasti puhuen, jos ei kykyne tekemään tiliä omien epävarmuuksiensa kanssa niin voi liittää itsensä rumbakriitikkojen sielunmaisemaan.

    VastaaPoista
  2. Eve vissii sai tarpeeks ja lähti

    VastaaPoista