Kun tässä on vähän maristu loppuvuodelle ominaisen vipinän ja säpinän puutteesta albumilistalla, niin muistutettakoon, että levyjä on kyllä julkaistu paljon – yllättävän monet niistä vain eivät kiinnosta ostajia. Esimerkiksi Kolmas nainen -comeback onnistui viime vuonna ykkössijan veroisesti, mutta nyt oikeaoppisesti kahdenkokoisena annoksena julkaistu urakatsaus Tienhaarat on jäänyt ulos Top 50:stä.
Samaa kohtalos potevat myös Jorma Kääriäisen ja duo-kesäsarjan kakkoseksi sijoittuneen Pet Shop Boysin kokoelmat sekä Kuu ja tähdet, jossa artistilauma versioi maestron seurana Mikko Kuustosen tuotantoa. Tomi Metsäketo ja lauluyhtye Viisi ovat jo kaksi viikkoa saaneet turhaan odottaa joululevyjensä tilastoitumista. Jos jokuu sanoo, ettei kukaan ihan vielä osta joulumusiikkia, niin katsokoon midprice-listaa.
Amerikassa opponentit murskamyynnillään murskannut Taylor Swift ei toki ole Euroopassa saman sarjan stara, mutta nousi kuitenkin Ruotsissa 18:nneksi – Suomessa ei. Peräti Top 10:n edestä ruotsalaisia ovat hurmanneet uutuuksillaan Paul Potts ja Bryan Ferry. Myös Elton Johnin ja Leon Russellin yhteisalbumi sai naapurissa enemmän ymmärrystä kuin meillä. Aika erikoista, että joku kesällä julkaistu Avenged Sevenfold käy yhä kaupaksi paremmin kuin mikään yllämainituista.
Bryan Ferryn albumin sivuuttamista ihmettelen. Herrahan kävi täällä keikkailemassakin Roxy Musicin kanssa viime kesänä. Olympia on kyllä alisuoriutunut myös Britanniassa: 19. tila on Ferryn heikoin studioalbumiesitys noin 25 vuoteen.
VastaaPoista^Eikun 35 vuoteen. Ja siis soolot mukaan lukien.
VastaaPoistaKokoelmista. Onkohan ne ajat tosiaan takana, kun joulunajan listoja dominoi pitkän linjan artistien kokoelmat tyyliin Bon Jovi, Dire Straits, Bryan Adams, Madonna, Eppu Normaali ja Mamba. Vai ovatko kaikki varteenotettavat nimet jo julkaisseet aikanaan loppuvuoden kulutuskiimaan sopivan hittipaketin? Metallican tai AC/DC:n kunnollisilla kokoelmilla varmasti riittäisi hemmetisti kysyntää. Lisäksi Kent on jättänyt kokoelmakortin pelaamatta, mutta tuskinpa tuo Suomessa pankkia räjäyttäisi.
VastaaPoistaNythän levy-yhtiöt tuntuvat syytävän joko samoilta bändeiltä liian monetta greatesthitsiä tai sitten kokoelmia artisteilta, joita sellaista ei olisi osattu kaivatakaan. Kuinka moni yhä aktiivinen bändi edes on saanut useammalla kokoelmalla huomattavaa menekkiä? Nojoo, Toto ja Scorpions luultavasti. Ja Yö on pelastanut uransa kokoelmalla kahdestikin.
Pet Shop Boysin kooste jättää kahden aiemman (ja paremman) myötä ilmaan lähinnä kysymyksen "miksi" samaan tapaan kuin Depeche Moden ja U2:n edelliset kokoelmat. Bon Jovin Greatest Hits perustelee olemassaolonsa paremmin: tuplamittainen edelliseen kokoelmaan nähden, josta on jo yli 15 vuotta. On ne kai tehneet ainakin yhden hitin Cross Roadsin jälkeenkin.
Uuden Irwin-kokoelman korkeasta sijoituksista olen yllättynyt. Edellisestä hittilajitelman tuomasta ykkössijasta ei ole kuin vuosikymmen. Veikkaan, että sangen merkittävä osa Vain elämää -kokoelman myynnistä koostuu 14 levyn laatikosta.
Kokoelmalevyjen menekki taitaa nykyään suuntautua niille ikäryhmille, jotka eivät ihan täysillä elä nettiaikaa. Jos harrastaa irtobiisien hankkimista iTunesista ja vastaavista, ei juuri tarvitse perusmallisia greatest hitsejä.
VastaaPoistaSiksi Irwinin kooste myy paremmin kuin Irinan. No on sillä toki muutama hittikin enemmän.