lauantai 31. heinäkuuta 2010

Duo #11: Baccara

Listablogin kesäsarjassa esitellään Suomen listahistorian 30 menestyneintä duoa.

Mayte Mateus (s. 1951) ja Maria Mendiola (s. 1952), ESP

Mayte ja Maria bongattiin esiintymästä Fuerteventuralla saksalaistuottaja Rolf Sojan hoteisiin, ja esikoissinkku Yes Sir I Can Boogie******* oli valtava hitti pitkin Eurooppaa syksyllä 1977. Täysin svengitön germaaniperäinen hölkkä on aina omiaan iskemään suomalaisiin – tällä kertaa jopa niin, että Baccara-albumista tuli viiden kuukauden ykkösputken myötä äänitehistoriamme ostetuin ulkomainen levy yli vuosikymmeneksi. Lisätukea antoi single Sorry I’m a Lady***.

Darling****- ja euroviisuissa Luxemburgia edustaneen Parlez-vous Francais** -sinkkujen pohjustama Light My Fire jaksoi vielä seiskasijalle, mutta loppuvuoden 1978 kokoelma ja sitä seurannut Colours jäivät ulos listoilta. Jälkimmäisen avausraita Ay Ay Sailor muuntui vielä Raul Reimanin tekstillä jukebox-hitiksi Tartu käteen ja tykkää vähän (esittäjä Maisa Tammi). Mayte ja Maria riitaantuivat 1980-luvun alussa ja pyörittävät yhä kumpikin omaa Baccaraansa. Mayten versio osallistui 2004 Ruotsin viisukarsintaan biisillä Soy tu Venus, joka nousi Suomen radiolistan sijalle 20.

Sekä Yes Sir I Can Boogie että sen b-puoli Cara mia suomennettiin Einille erillisiksi hiteiksi Yes Sir, alkaa polttaa** ja Rakastua voisit aivan pikkuisen. Historiankirjat syystäkin kavahtavat sen kertomista, että Maarit ja Irina Milan suostuivat levyttämään Mami-nimellä yhdeksän (!) Baccara-biisiä diskokokoelmalle Disco Shock. Vuonna 1995 M.A. Nummisen Yes sir, olen boogie* ilmaantui radiolistan kolmoseksi.

1 kommentti:

  1. Onnittelut iki-ihanalle Einille 50. Tuo Mami-levy on aikamoinen keräilyharvinaisuus, divareista voi olla tosi vaikea löytää tai ylipäätänsä mistään. Soiko se koskaan radiossa aikoinaan?? Yllättävä veto tosiaan. t. Eini-fani ja Baccara-fani myös.

    VastaaPoista