keskiviikko 1. elokuuta 2018

Merkkikuukausi 8/2018

Sarjassa juhlitaan artisteja, joiden ensikäynnistä Suomen listoilla tulee tässä kuussa kuluneeksi pyöreähköjä vuosia.

50 vuotta: Markku Suominen
Suomisen neljän listasinglen nimistä muodostuu hämmentävä tarina: Hän. Sade. Ammuin hänet. Tyhjät päivät.

45 vuotta: Roberta Flack
45 vuotta: Status Quo
45 vuotta: Nazareth

Flackin Killing Me Softly with His Song oli yllättäen vuoden 1973 suurin hitti. Eka Status Quon yhdeksästä lista-albumista oli Piledriver, Nazareth esittäytyi samaan aikaan Razamanazilla. Kummankin bändin uran korkeimmaksi sijaksi merkittiin kolmonen.

25 vuotta: The Smashing Pumpkins
25 vuotta: Type 0 Negative
25 vuotta: Cypress Hill

Kolme erityylistä jenkkiyhtyettä, joiden tilastolliset saavutukset ovat varsin samankaltaisia: 5–7 lista-albumia, joista parhaat top viidessä. Aloittajina Siamese Dream, Bloody Kisses ja Black Sunday. Mutta mikä kokoonpanoista ainoana ylsi ykköseksi? Cypress Hill.

15 vuotta: Beats and Styles
15 vuotta: The Darkness

Biittikaksikko iski isosti Raymond Ebanksin ja Toni Wirtasen tähdittämällä Dynamite-sinkulla. Darknessin Permission to Land pysytteli albumilistalla 14 viikkoa.

10 vuotta: Haloo Helsinki!

Radiohitillä Vieri vesi vieri esiin päässyt kvartetti sai odotella kunnon suosiota muutaman vuoden, mutta sitten ansioluettelo alkoi karttua ahkerasti muun muassa 12 radioykkösellä ja albumilistaviikkoennätyksellä.

3 kommenttia:

  1. Markku Suomisesta tuli mieleen: ovatko tuon Ammuin hänet -singlen listasijoitukset varmasti oikein? Näyttää todella oudolta, että se putosi pois sijalta 11 ja palasi mukaan pari kuukautta myöhemmin. Tuollaistahan on nähty myöhempinä vuosikymmeninä, mutta tuolloin hyvin harvoin. No, ehkä single myytiin loppuun tai jotain...

    VastaaPoista
  2. Ei kuukausilista-aikana tuollainen pudotus kovin harvinainen ollut, levy oli kuitenkin ollut mukana kolme kuukautta. Re-entryn taustalla on voinut olla tv-esiintyminen tms. Mutta tuohan oli sitä noin puolentoista vuoden kautta, jolloin Suosikki oli ainoa listalähde, eikä listan laatua (virheettömyyttä) voinut verrata mihinkään.

    VastaaPoista
  3. Billboardissa julkaistiin Intron nimiin merkittyä listaa 1971, vaikka ilmeisesti Intro ei sitä julkaissut. Vain top 10 julkaistiin ja sekin ajoittain. Suurimpana eroavaisuutena Chirpy Chirpy Cheep Cheep oli Suosikin listan kolmonen ja Intron/Billboardin ykkönen.

    VastaaPoista