tiistai 14. elokuuta 2018

Kesä ilman kesäyökaupunkia

Mamma Mia! Here We Go Again -soundtrackin nousussa listakärkeen on yksi erityisen häkellyttävä piirre. Pelkkiä Abba-covereita sisältävillä albumeilla on näet menty jo kolme kertaa ykköseksi ja kerran kakkoseksi. Aiemman Mamma Mia!n (2008) lisäksi Rajaton (2006) on käynyt pokkaamassa kultaisen ja A-Teens (1999) hopeisen mitalin. Pitää muistaa myös ratkaisevasti bändiä rehabilitoinut Erasuren ykkös-ep Abba-esque (1992).

Eka Mamma Mia! koostui lähes pelkästään singlehiteistä, ja niitä jäi käyttämättä niin vähän, että toisen paketin biisivalinnat askarruttivat. Albumiraitoja, samojen hittien toistoa? Niitäkin, mutta ääneen pääsivät ensi kertaa myös Knowing Me Knowing You, One of Us ja itsensä Cherin tulkitsema Fernando. Meryl Streepin laulama The Day Before You Came kuullaan levyllä, ei elokuvassa.

Mutta yksi puuttuu edelleen: Abban ainoa Suomen jukebox-ykkönen, myös singlekärjessä komeillut Summer Night City (1978). Menestyksestä huolimatta – ja siitä, että monet musiikkitoimittajat yhä sijoittavat sen bändin parhaimmistoon – abbalaiset ovat toistuvasti kertoneet katuvansa sen julkaisemista. Se jätettiin jo aikoinaan pois Voulez Vous -albumilta ja Gold-kokoelmalta. Video sentään löytyy viralliselta Vevo-kanavalta.

Benny Andersson ja Björn Ulvaeus ovat muistelleet, että Summer Night Cityä miksattiin luultavasti kauemmin kuin mitään muuta heidän levytystään, mutta siihen oltiin silti pettyneitä. Voisi luulla, että ”epäonnistumisen” korjaamisessa olisi vuosikymmenten jälkeen ollut heille sopiva velvoiteprojekti – että se kuultaisiin elokuvassa sellaisena kuin mihin muinoin pyrittiin. Voisi ja voisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti