keskiviikko 8. elokuuta 2018

Jälkiviisas peilikuva

Olen joskus maininnut americanradiohistory.com-sivuston, jonne skannataan vanhoja musiikkilehtiä. Hiljattain sinne ilmaantui muinaisia vuosikertoja viikkolehti Record Mirrorista, jota luin innokkaasti 1980-luvun alusta lakkauttamiseensa asti, mutta jonka aikaisempaan historiaan en ole juuri törmännyt.

Brittien musiikkilehdistö muuttui paljon punkin myötä – niin Record Mirrorkin, vaikka se virallisine listoineen pysyi hittiorientoituneempana kuin NME tai Melody Maker. Oikeastaan sen punkia edeltänyt olomuoto paljastui juuri sellaiseksi kuin oletinkin. Hitit ja niiden ennustaminen olivat lehden leipälaji. Singlepalstalla tutkittiin listapotentiaalia lähes ainoana levyn ominaisuutena.

Niinpä sen ennusteita on helppo rääpiä jälkiviisaasti, ja poimin oheen (klikkaa isommaksi) 1.11.1975 ilmestyneen palstan, jossa käsiteltiin kaksi vuoden isoimmiksi menestyksiksi kasvanutta sinkkua, Hot Chocolaten You Sexy Thing ja Queenin Bohemian Rhapsody. Muistettaneen molemmat edelleen. Kumpaakaan ei silti kelpuutettu viikon ykkösvalinnaksi.

Niitä potentiaalisemmaksi vainuttiin ”Gary’s just great” -otsikolla Gary Glitterin single Papa Oom Mow Mow. Nostoa voi pitää harvinaisen epäonnistuneena, sillä esittäjänsä yhdentoista peräkkäisen Top 10 -hitin jatkona se jäi sijalle 38! Glitter ei koskaan varsinaisesti toipunut flopista, vaikka yhdeksän vuotta myöhemmin kävikin seitsemäntenä joulusinglellään. Toukokuussa hän vietti lähteestä riippuen 74- tai 78-vuotissynttäriään vankilassa lapsiseksituomiotaan istuen.

1 kommentti: