tiistai 1. maaliskuuta 2016

Merkkikuukausi 3/2016

Sarjassa juhlitaan artisteja, joiden ensikäynnistä Suomen listoilla tulee tässä kuussa kuluneeksi pyöreähköjä vuosia.

55 vuotta: Neloset
Neloset oli lauluryhmä, jonka riveissä Vihreät niityt -singlellä muuan Jukka Kuoppamäki sai ensi kertaa maistaa listamenestystä.

50 vuotta: Kai Hyttinen
Kuju löi 19-vuotiaana läpi versioimalla ensin Beatlesiä (Tyttö) ja perään Rollareita (Mustaa). Eteni myöhemmin kolmasti singlelistan kakkoseksi.

45 vuotta: Elton John
45 vuotta: Muska

Kummankin isoin hitti on sama biisi (Crocodile Rock), mutta starttina tahoillaan toimivat Tumbleweed Connection -albumi ja Kirjoita postikorttiin -single.

40 vuotta: Mike Oldfield
40 vuotta: Francis Goya

Instrumentaalitunnelmointia varsin eri otteilla. Oldfield esittäytyi Tubular Bells -albumilla ja Goya ainoaksi jääneellä listasinglellään Nostalgia.

35 vuotta: Iron Maiden
35 vuotta: Judas Priest

Monesti on tullut mainituksi, että 1981 oli heavyn läpimurtovuosi Suomessa. Maiden julkaisi tuolloin kakkosalbuminsa Killersin ja Priest jo seitsemäntensä Point of Entryn.

30 vuotta: Metallica
30 vuotta: Suzanne Vega
30 vuotta: The Nights of Iguana

Metallican listaura tosiaankin alkoi vasta Master of Puppets -albumilla; sen edeltäjät tilastoituivat uusintajulkaisuina. Vega pääsi heti mukaan esikoisalbumillaan ja Iguanat ekalla singlellä Dry Nancy.

25 vuotta: Sepultura
Läpimurto Suomessa tuli nelosalbumilla Arise. Kun laulaja Max Cavalera perusti oman Soulfly-bändinsä 1996, hän vei listasijatkin mennessään.

20 vuotta: XL 5
Parivuotisen hittikauden käynnisti Kaunis peto -single. 12 vuotta myöhemmin käväistiin vielä listalla Elastisen vetoavulla.

15 vuotta: Anssi Kela
15 vuotta: Coldplay
15 vuotta: Linkin Park
15 vuotta: Emmi

Mikan faijan BMW käynnistyi niin hitaasti, että Kelan tilastoveturina toimi tehokkaammin toinen sinkku Kaksi sisarta. Coldplayn pelinavaus oli Parachutes-albumi, Linkin Parkilla Hybrid Theory ja lupaavalla mutta nopeasti suosionsa kadottaneella Emmillä single Breakable.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti