sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Ulkokultalevy

Viime kesä oli täynnä tapahtumia ja yllätyksiä Suomen albumilistalla, ja samaa enteilee tämänpäiväinen tilasto lähikuukausille. Vuosi sittenhän muun muassa Judas Priest ja Accept kuittasivat pitkien levytysuriensa ekat ykköset – nyt niin ikään ekan ykkösensä sai Faith No More. Sol Invictus katkaisi peräti 18 vuoden levytystauon ja esti Mikael Gabrielia (#2) sekä Anssi Kelaa (#3) juhlimasta paalupaikkaa.

Mikael Gabrielin jäämisessä kakkoseksi on jotain tyydyttävää, koska Versus-albumin julistaminen ennalta kultalevyksi edustaa kaikkea sitä, mikä on hämärää ja noloa musiikkibisneksessä. Versus sai kultaa sillä perusteella, että kolme aiemmin julkaistua biisiä, jotka sattuvat sisältymään albumille, ovat keränneet yhteensä yli kymmenen miljoonaa striimausta. Artisti jopa tunnusti, että ei halunnut yhtä niistä (Woppaa) mukaan, mutta se piti ottaa edellämainitun kikan onnistumiseksi. Luoja tietää, millaiset kikkailut ja porsaanreikäpeijaiset tämä käytäntö jatkossa mahdollistaa.

Whitesnake (#9) nettosi kymmenennen Top 10 -sijoituksensa versioimalla Deep Purplea. Sijan 11 Horse Attack Sqwad on kotimaista grime-hiphopia. Niin ikään kotimaiset Cain’s Offering (#12) ja Sammal (#21) paransivat toisilla listakäynneillään muutaman sijan. Vasta vuosi viisuvoittonsa jälkeen albumin julkaissut Conchita Wurst debytoi 28:ntena ja annos vuonna 1983 vain rajallisesti päivänvalon nähneitä Irwin Goodman -biisejä 33:ntena.

2 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että singleversionkin striimit lasketaan albumin "myynteihin". Alas on vajottu.

    VastaaPoista
  2. Aika typerää hommaa tuollanen. Kuten myös se, että kultalevyn saa siitä, että levyä on tilattu kauppoihin kultalevyn verran vaikka varsinainen myynti olisikin vain esim. 1000 kpl.

    VastaaPoista