tiistai 5. toukokuuta 2015

Vieraat on tähtii


Yksi Spotifyn ja perinteisen musiikkibisnesmallin ristiriidoista on se, että raha ei jakaudu Spotifyssa sen mukaan, mistä kuluttaja maksaa vaan sen mukaan, mitä yhteissummauksen mukaan soitetaan eniten. Jatkuvasti muutamaa suosikkiaan luukuttavan kansanosan (lue: nuorison) kulutustapa vaikuttaa paitsi listoihin myös rahanjakoon moninkertaisesti verrattuna siihen, kuinka suuri osa jaettavasta rahapotista on näiltä tehokäyttäjiltä peräisin.

Koska erilaisten musiikinkulutustapojen vertailuun on vaikea keksiä muita yksiköitä kuin raha, niin nuo kulutuskäyrät ovat muuttuneet nopeasti eräässä muussakin suhteessa. Talouselämä-lehden viimeviikkoisessa artikkelissa (josta on netissä pätkiä) pääsi esille asia, josta Ifpin lehdistötiedotteessa vaiettiin: suomalaisen musiikin osuus digitaalisista tienesteistä on jyrkässä laskussa. Bisnesmallien lempilapsi ja hirmuvallan käyttäjä, nuori aktiivinen ihminen, ei kuuntele suomalaisia artisteja. Paitsi artikkelin päähenkilöä, Elastista, ja muutamaa muuta.

Elastinen kuitenkin muistuttaa jutussa, että hän ei ole Rähinä-yhtiönsä striimatuin artisti; että Uniikin Pojat on poikii -videota (2010) on katsottu You Tubessa yli kuusi miljoonaa kertaa. ”Kun kaverilla on miljoonahitti You Tubessa, keikkaa järjestyy.” Jotenkin tuossa virkkeessä huomio kiinnittyy sanoihin kaverilla ja järjestyy, kun verestää muistiaan katsomalla Pojat on poikii.

Vaikka biisin ja videon pääesittäjäksi on merkitty Uniikki, hän pääsee ääneen vasta kohdassa 2:45. Sitä ennen Elastinen ja Spekti ovat ehtineet rellestää hyvän tovin seksistisissä bailufantasioissaan ja Spekti hihityttää lapsia peitellyn rivoilla sanaleikeillään, jotka taatusti keräävät yleisöä. Uniikki jää armotta ”oman” hittinsä sidekickiksi, mutta mitä väliä, jos nimeen liitetyillä numeroilla saa myytyä keikkaa.

1 kommentti:

  1. Uniikilla on kyllä ihan omiakin miljoonahittejä YouTubessa. Uniikki-haulla löytyy kahdelta ensimmäiseltä sivulta yhteensä yhdeksän videota, joilla on yli miljoona näyttökertaa. Neljässä näistä ei ole otsikossa mainittua fiittaajaa, joten näennäissuosiosta ei todellakaan ole kysymys. Pojat on poikii on noista hiteistä toki ensimmäinen ja suurin.

    VastaaPoista