tiistai 12. toukokuuta 2015

Mustaa makiaa

Viikon korkein albumitulokas vei viimeaikaisen listailmiön tähänastiseen ääreensä: kyseessä oli lp-painos jo seitsemän vuotta sitten julkaistusta Heikki Kuulan albumista, joka omana aikanaan ei tilastoitunut. Eri formaattien eriaikaiset julkaisut ovat aikaisemminkin synnyttäneet outoja nykimisliikkeitä, jotka kertovat myös paljon lp-levyn paluusta kaupallisesti varteenotettavaksi formaatiksi. No, yhden viikon mittaiseksi jäävä visiitti ei vielä ole mikään jättipotti, etenkään kun painokset usein tietoiseksi jätetään muutaman sadan kokoisiksi.

Pikakäynnit korostavat entisestään sitä tosiasiaa, että albumilistalla eletään nykyään kahdessa maailmassa. Äänitteen ostaminen ja kuuntelu eivät todellakaan ole yhteismitallista toimintaa. Striimausten huomiointi toi tilastoon substanssia, tiettyä perusporetta, joka näkyy joidenkin levyjen loputtomana roikkumisena jossain hälläväliä-sijoilla. Pikkupainoksilla pystyy kuitenkin tekemään piikin tämän usvan läpi ”kunnon sijoille” (top teniin). Lillujien ja piikkaajien seassa onneksi on yhä kutakuinkin perinteisesti liikehtivää aineistoa, joka saa listan tuntumaan listalta.

Kuulan retromenestyksessä on ironinen sivumaku, sillä mieshän on mukana Teflon Brothersissa, tuossa hittikoneessa, jonka Pämppää on ns. singlelistan korkein uutuus kuudentena ja kiipesi aiemmin latauslistan kakkoseksi. Viime vuonna niitettiin vähintään yhtä kovaa menestystä biisillä Maradona (Kesä ’86), mutta albumilistalla tuli takkiin: hittihumuun julkaistu Isänpäivä jäi sijalle 46. Pitäisiköhän siitäkin ottaa lp-painos?

5 kommenttia:

 1. Mitä eroa on Singlelistalla ja Latauslistalla? Miksi julkaistaan kahta listaa? Julkaistanako fyysisiä singlejä enää lainkaan vähittäismyyntiin? Suomen virallisen listan säännöistä en löytänyt vastausta.

  VastaaPoista
 2. Singlelista on käytännössä striimi(spotify)lista, mutta jos joku isacelliot julkaisee fanitavarana fyysisen singlen, sen myyntikin menee sinne. Latauslista on itunes.tyylisten latausostosten lista.
  Pitäisi ehkä lisätä tarkempi selitys tuohon vasemmalle palstalle.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta. En arvannut, että latauslistalla ja singlelistalla olisi keskenään eroa. Yllättävää, että Itunesista tehdään edelleen ostoksia.
  Olen pitänyt itseäni marginaalissa, kun ostan sieltä ehkä kerran kuukaudessa yhden kappaleen, jonka haluan vanhanaikaiselle mp3-soittimelle. Se on toimintavarmempi kuin spotifyllä varustettu puhelin, josta akku on koko ajan loppu.

  VastaaPoista
 4. Mitä kettua? Siis, latauslista on tiedostoina ostettujen kappaleiden lista ja singlelista internetissä kuunneltujen JA cd-singlejen lista? Eihän tässäkään (taas) ole mitään järkeä, kai nuo striimatut pitäisi olla vaikka radiosoiton kanssa yhdessä. Ja mitä tarkoittaa "fanitavarana"?

  VastaaPoista
 5. Fanitavaralla viittasin siihen, että cd-sinkuilla ei ole enää varsinaisia markkinoita, mutta Isac Elliotin tyylisiltä artisteilta (joilla on kiihkeitä faneja) saattaa sellaisia ilmestyä yksittäistapauksina.

  VastaaPoista