torstai 28. helmikuuta 2013

Punnuksia puolin ja toisin


Vaikka Adelen ja Gotyen viimevuotiset hitit palasivat latauslistan kärkikahinoihin (ilmeisesti) Oscar-gaalan ja (ilmeisesti) Voice of Finlandin ansiosta, hittivuosilista 2012 näyttää valmistuvan normaaliaikoihin huhtikuussa. Hittivuosilistahan huomioi niiden biisien koko listauran myynnissä ja soitossa, joiden suurin menestys osui johonkin kohtaan viime vuotta.

Vain kourallinen tuohon tilastoon kuuluvia biisejä jaksaa yhä kerätä pisteitä omana itsenään. Mutta mukaan lasketaan myös menestys albumilistalla, jossa mennyt vuosi roikkuu paljon näkyvämmin, eikä esimerkiksi Vain elämää -levyjen poistumisaikataulua voi yrittääkään ennustaa. Katkaisen yleensä albumipisteytyksen maaliskuun lopusta – jos levy sen jälkeenkin myy, sen ei enää tarvitse katsoa olevan vanhan singlelohkaisun ansiota.

Joka vuodelle osuu kiperiä vaa’ankieliä, ja nyt sellainen on Kauas pois. Raappanan hitti kiipesi ennen vuodenvaihdetta sekä radio- että latauslistan neljänneksi, mutta sen pohjustama Tuuliajolla-albumi ilmestyy vasta 22. maaliskuuta. Koska edellinen pitkäsoitto Maapallo nousi ykköseksi ilman hittejä, Kauas pois voi olettaa saavansa pulskan pistepotin – vähän liian myöhään. Lienee korrektia siirtää se vuoden 2013 hitiksi.

2 kommenttia:

  1. Tänään julkaistulla latauslistalla on aika hämmentävä kärkitaistelu, kun sekä J Karjalainen että Haloo Helsinki ovat jaetulla ykkössijalla. Tietenkin kun lasketaan latauksien määrä on hyvinkin mahdollista että kaksi kappaletta myy saman määrän ja näin ollen päätyvät jaetulle sijalle, mutta mielestäni tämä näyttää tapahtuvan epäilyttävänkin usein. Se että nyt ykkössijallakin on jaettu sija pistää miettimään että kuinka luotettava tuo latauslista onkaan. Esimerkiksi Ruotsin vastaavalla DigiListanilla en muistaakseni ole koskan nähnyt kappaleita jaetuilla sijoilla, mutta sekin voi johtua siitä että myyntimäärät ovat suurempia jolloin marginaalit eivät ole niin pieniä.

    VastaaPoista
  2. Sijoituksiahan ei olisi aina pakko jakaa, esim. Rumban listalla vältän sitä viimeiseen asti hierarkialla uutuus-nousija-sijansa pitävä-putoava. Ainoastaan uutuudet samalla sijalla aiheuttavat päänvaivaa.

    VastaaPoista