torstai 21. helmikuuta 2013

Hämmennystä Harlemissa

Kiistattomasta suosiostaan huolimatta One Direction ei ole tähän asti kunnostautunut Suomen hittimarkkinoilla – pari pikakäyntiä latauslistalla vain. Nyt samaisen tilaston huipulle nykäisi One Way or Another (Teenage Kicks), jossa brittien tulevan nenäpäivän hyväksi yhdistetään Blondien ja The Undertonesin punkpopklassikot 1970-luvun lopulta. Ainoa aikaisempi Blondie-cover listoillamme on ollut Mona Caritan Call Me -suomennos Soita mulle (jukebox-kakkonen 1980).

25. sijalta kuudenneksi harppasi Elastinen soolopaluullaan Iisii. Miehen edellinen oma hitti Ovet paukkuu on vuodelta 2007, mutta Fintelligens-äänitteiden lisäksi hän on tällä välin vieraillut neljällä listasinkulla. Näistä viimeisimmällä esille tuupattu Jontte Valosaari (Haastaja) debytoi nyt itsekseen 18:ntena, yhden sijan Antti Tuiskun (Rakkaus on) yläpuolella.

22:nneksi ilmaantui vielä menneen viikon nettiniksahdus, Baauerin Harlem Shake, joka niksahti käsittämättömästi tänään Billboard Hot 100:n ykköseksi – juuri kun tilastossa alettiin huomioida You Tuben lataamiskerrat. Onko joku muka katsellut biisistä muitakin versioita kuin niitä ympäri maailmaa tehtailtuja 30-sekuntisia, vai lasketaanko myös ne listasijaan mukaan? (Ei.) Ilman videosaldoa biisi olisi päätynyt myyntipisteineen sijan 15 tietämille.

4 kommenttia:

 1. Käsitän ton Hot 100 -uudistuksen niin, että kaikkien videoiden katselut lasketaan, kunhan niissä soiva kappale on alkuperäinen. Eli siis covereita ei. Muutenhan Harlem Shake ei kai mitenkään voisi olla ykkösenä. Outo homma.

  VastaaPoista
 2. Ainakin Billboardin artikkelista voisi uskoa, että kaikki mahdollinen lasketaan, kun kappaleella latauksia oli 100 miljoonaa (olisiko 1 nolla liikaa?) vs esim Rihannan uusi, jolla taisi olla 4 miljoonaa. Vähän tuon uudistuksen toimivuus epäilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Harlem Shaken kohdalla on laskettu kaikki 30 sekunnin "hauskat" klipit. 103 miljoonaa striimausta ja 350 % enemmän listapisteitä kuin kakkonen Trift Shop. Muillahan nuo striimausluvut olivat paljon pienempiä: Maclemore 10 miljoonaa, kolmonen Drake 5 miljoona. Streaming Songs listan top kymppiin taisi päästä noin 3 miljoonan striimauksilla. Youtuben mukanaolo listalla on kai ihan perusteltua kun ajatellaan sen merkitystä nykyisessä musiikin kulutuksessa. Mutta 30 sekunnin huumoriklippien mukaanottaminen listalle on kyllä aivan naurettavaa .

   Poista
 3. Tuolla logiikalla pitäisi listoilla huomioida kaikki mainoksissa, sketseissä ynnä muissa taustalla soiva musiikki. Ja esimerkiksi Radio Suomen ylivoimaisesti soitetuin biisi olisi Ylen uusi uutistunnari.

  VastaaPoista