tiistai 9. lokakuuta 2012

Suunnaksi listamuseo

Hiljattain raportoimani muutokset Sisältää hitin -kirjassa käsiteltyihin vanhoihin Suomen listoihin ovat nyt konkretisoituneet. Eli korjatut listat ovat netissä! Vähän hakuoptimointia tähän: Suomen listat, 1970-luvun hitit, 1980-luvun hitit, vanhat albumilistat, levymyyntilistat, myydyimmät levyt, johanna tukiainen.

Populaarimusiikin museo pomus.netiin on rakennettu wiki-tietokantaa, jonka aineistoa voi jo selata. Pääsivulle mittavine selityksineen pääsee tästä ja yksittäisiin listoihin kai kätevämmin tästä. Kuukausittaisista listoista voi lukea myös osatekijänumerot, eli vuosien 1972-1985 osalta sijoitukset Suosikki-, Seura- ja Mitä Suomi soittaa -listoilla. Niissä riittää vertailtavaa.

Aiemmin mainitsemaltani aikakaudelta 9/1985–12/1993 albumilistat ovat viikoittaisia, mutta annosteltu kuukausittain neljän tai viiden listan nipuiksi. Kirjasta sivuutetut eri esittäjiä -kokoelmat ovat mukana kilpailun ulkopuolella, eli omilla paikoillaan ilman sijalukua. Viikkolistakehikkoon niitä oli hankalampi sijoittaa, joten ne näkyvät vain kuun viimeisen listanumeronsa osalta.

Singlelistat ovat koko katsausajalta kuukausittaisia Top 30 -tilastoja. Mukaan on päässyt siis paljon uusia hittejä kirjaan verrattuna, koska siinä käytettiin Top 20 -mittaa. Aineisto on hiukan täydentynyt ja laskutapa on järkevämpi, joten näitäkin tilastoja väitän selvästi entistä paremmiksi (paitsi viimeisiä singlelistavuosia, siitä joskus tarkemmin). Sivuston navigointi jättää vielä toivomisen varaa, mutta on mahdollista, että listat päätyvät myös mainiosti toimivaan finnishcharts.comiin.

3 kommenttia:

 1. Miksi singlelista tietoja ei voi saada viikottaisina kuten albumilistoja vuosilta 1986-1993? Olisi kiva tietää pysyykö sinkun korkein sijoitus samana kuin se on kirjassa?. Esim!. Army of Loversin Ride The Bullet single merkattiin kirjassa sijalle #6 ja nyt se löytyi maaliskuulta sijalta #13?. Kumoutuuko kuudes sija nyt kokonaan pois?

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Listan kärkipään uutuusryöppyjen aikakaudesta katsoen on erikoista, että hyvin harva 90-luvun alun megajulkaisu debytoi edes top 10:ssä.

  VastaaPoista
 3. Albumilistan korkeat debyytit estää matemaattinen syy. Koska lähdelistoja ei koottu viikoittain, levyjen pisteytyksessä on parin kolmen (tai alkuvaiheissa neljänkin) viikon porrastus. Toisaalta suuren maailman viikkolistoillakin korkeat debyytit olvat tuolloin harvinaisempia.
  Palaan tuohon singlelistajuttuun. Vanhoja sijoja ei ole sillä puolella "kumottu".

  VastaaPoista