lauantai 13. lokakuuta 2012

Surun pyyhit listoiltani pois


Vielä yksi tilitys pomuswikiin ladatuista vanhoista singlelistoista. Niiden esitystavan lähtökohtana oli mahdollisimman suuri avoimuus: myös lähdeaineisto näyttäytyy niissä ajoittaisine puutteineenkin. Kronologisesti selatessa käy oikeanpuoleisista sarakkeista hyvin selville, kuinka 1980-luvun loppupuoliskolla singletilastointi alkoi hajota käsiin pienenevän myynnin, erikoistuvan ostajakunnan, sekalaisen otannan ja supistuvan kotimaisen valikoiman takia.

Listalaadinnan puutteet havainnollistuvat mm. vuoden 1988 lopulla. Irwin Goodmanin Rentun ruusu ja Kirkan Surun pyyhit silmistäni vauhdittivat erityisesti samannimisten albumien myyntiä, mutta saivat hyvät sijat (1–4) myös Mitä Suomi soittaa- ja Suosikki-singletilastoissa. Sen sijaan ”virallisessa” Radio Ykkösen Top 20:ssä kumpaakaan ei näkynyt. Listaa koottiin esitäytetyn kaavakkeen avulla, ja ilmeisesti nuo sinkut eivät missään vaiheessa päässeet kaavakkeeseen mukaan.

Vuosilta 1985-1993 sai kootuksi hyvät viikoittaiset albumilistat. On monta pientä syytä siihen, miksi katsoin singlepuolella kuukausilistat julkaisukelpoisemmiksi. On myös jokunen pieni syy siihen, että vielä teen myös parannetut viikkoversiot. Ne näyttäisivät aika hyviltä, mutta olisivat paljolti silmänlumetta. Satun kuitenkin tietämään, kuinka surkeilla myyntiluvuilla mukaan pääsi esimerkiksi 1990-luvun alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti