lauantai 20. lokakuuta 2012

mpk3: Tapestry (1971)


Midpriceklassikot-sarjassa käsitellään tunnettuja levyjä, joiden ainoa tilastomerkintä Suomessa on tullut midprice-listalta.

1970-luvulla ei albumeilta vielä lypsetty loputtomasti singlejä, mutta Carole Kingin Tapestry on poikkeuksellisen hittipitoinen. Varsinaisten sinkkubiisien (It’s Too Late, I Feel the Earth Move, So Far Away) lisäksi King kierrätti aiemmin The Shirellesille ja Aretha Franklinille kirjoittamiaan hittejä Will You Love Me Tomorrow ja Natural Woman, ja James Taylor julkaisi samana vuonna jenkkiykkösversion b-puolen avaajasta You’ve Got a Friend.

Ei ihme, että moinen panos vietti USA:n listakärjessä 15 viikkoa. Kaukaiseen Suomeen viesti levyihmeestä kiiri niin hitaasti ja pätkittäin, että tapahtui tuttu ilmiö: Tapestry ei ylittänyt Top 30 -kynnystä, mutta sen seuraaja Music noteerattiin nopeasti ja saavutti 19. sijan alkuvuonna 1972. Kotimaassaan se myi huomattavasti Tapestryä vähemmän, vaikka ykkösenä kävikin.

Tapestry-laulujen lukuisista covereista joitakin on päätynyt Suomenkin listoille kuten Martikan I Feel the Earth Move (1989) ja The Brand New Heaviesin You’ve Got a Friend (1997). Emolevy päätyi lopulta aikakirjoihin elokuussa 1999, jolloin se ostettiin midprice-tilaston sijalle kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti