lauantai 6. lokakuuta 2012

mpk2: Magneettimiehen kuolema (1970)


Midpriceklassikot-sarjassa käsitellään tunnettuja levyjä, joiden ainoa tilastomerkintä Suomessa on tullut midprice-listalta.

Kun 22-vuotias Pekka Streng levytti Magneettimiehen kuolemaa Tasavallan Presidentti -yhtyeen kanssa, suomenkielinen itse kirjoitettu pop/rockmusiikki oli harvinainen ilmestys aikana ennen Juicea, Hectoria ja Isokynää. Mies myös sairasti syöpää ja arveli levyn jäävän hänen ainoakseen. Sen tunnetuin kappale on päätösraita Sisältäni portin löysin.

Streng ehti kuitenkin tehdä vielä Kesämaa-lp:n (1972) ja demoja kolmannelle albumille, joista Olympia-orkesteri työsti Unen maan (2009). Kesämaa ylsi tuoreeltaan Top 30 -listalle ja Unen maa aikanaan peräti kahdeksanneksi. Magneettimiehen kuoleman cd-painos nousi midprice-tilaston viidenneksi toukokuussa 2003.

Varhainen kuolema tekee yleensä taiteilijasta ikinuoren mytologisen hahmon, ja Kauko Röyhkä kommentoi ilmiötä Facebook-sivullaan 9. elokuuta: ”Jos Pekka Streng olisi saanut elää, niin 80-luvulla hän olisi ruvennut tekemään Riki Sorsalle euroviisubiisejä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti