torstai 25. lokakuuta 2012

Olen blogi, Listablogi


Psy palasi latauslistan kärkeen annettuaan Adelen hallita kaksi viikkoa. Vaikka Skyfall täten on tavallaan ehtinyt jo entiseksi suuruudeksi, se yhä odottaa nousuaan ns. singlelistalle – biisiä ei voi kuunnella Spotifyssa.

Kirjaimet n ja s siksi, että historiallisessa jatkumossa latauslista on se, johon vanhoja singlelistatapahtumia kuuluu verrata. Jos ja kun pitkittäistutkimme vaikkapa James Bond -leffatunnareiden tilastomenestystä, niin ilman muuta sanon Skyfallin nousseen ykköseksi.

Bond-tunnarien maine syntyi jo 1960-luvulla, mutta ensimmäisenä Suomen Top 20 avasi ovensa vasta vuoden 1981 For Your Eyes Only -sävelmälle. Sheena Easton eteni kakkoseksi asti, ja tämän jälkeen kaikki ketjun lenkit ovat listautuneet – myös vuoden 1983 epävirallinen Never Say Never Again, jonka Lani Hall lauloi sijalle 26.

Monelle bondista on tullut uran suurin hitti – Rita Coolidgen, Gladys Knightin ja Sheryl Crow’n tapauksessa ainoa singlelistavisiitti. Muutaman niukan missauksen jälkeen paalupaikan saavutti vasta Jack Whiten ja Alicia Keysin Another Way to Die (2008). Guns n’ Rosesin cover Paul McCartneyn Live and Let Diesta juhli kyllä kärjessä vuonna 1991.

Skyfallilla on yllättävän hyvä sauma edetä sarjan suurimmaksi radiohitiksi. 1990- ja 2000-lukujen viisut ovat keränneet kolme kahdeksatta ja yhden kuudennen sijan (parhaana Madonnan Die Another Day), ja nykyisellä nousuvauhdilla (31–14) Adele kyllä yltää noita korkeammalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti