perjantai 2. lokakuuta 2009

Silmä lepää metallissa

Olisi ehkä aikoinaan pitänyt satsata Suomen virallisten musiikki-dvd-listojen arkistointiin, sillä huomasin juuri Ylen nettiarkiston ulottuvan vain viikkoon 5/2004 asti. Harvoinpa sitä tulee edes seurattua, mutta kun havaitsin Michael Jacksonin Number Onesin viettävän jo 10. viikkoaan ykkösenä, piti tutkailla tapauksen mahdollista poikkeuksellisuutta.

Poikkeuksellinen se totisesti on – ei putken pituuden vuoksi vaan siksi, että murskaava valtaosa ykköseksi nousseista dvd-julkaisuista on rockia, metallia, rockia, heviä, rockia, hard rockia, rockia tai suomirockia. Kärkeen on kelvannut näiden lajityyppien sisällä kaikenmoista Rainbow-livetallenteesta Albert Järvisen kokoelmaan. Rytmiorientoitunut tanssimusa oli totaalisessa pannassa Jacksonin kuolemaan asti (myös Live in Bucharesthan kävi sen jälkeen kärjessä).

Puhutaan kauniimmasta sukupuolesta, ja tällä luulisi olevan jonkinlaista etua visuaalisen median kannalta, mutta mitä vielä. Vajaan kuuden vuoden aikana naisartistit tai -yhtyeet ovat keränneet vain kuusi ykkösviikkoa! Asialla olivat Tiktak (kaksi viikkoa), Anna Eriksson, Paula Koivuniemi, PMMP ja ainoana ulkomaalaisena yllätysnimi Anastacia.

Tässä pisimpään musiikki-dvd-tilaston paalupaikalla pysyneet dvd:t.
24 – Iron Maiden: Visions of the Beast
24 – Metallica: Videos 1989–2004
18 – HIM: Love Metal Archives Vol. 1
13 – Pink Floyd: Pulse
10 – AC/DC: Family Jewels
10 – Michael Jackson: Number Ones
Vaikka Iron Maiden ja Metallica ovat tasoissa, ensinmainittu bändi on listan todellinen herra. Se on näet viettänyt viiden eri nimikkeen turvin yhteensä tajuttomat 47 viikkoa ykkösenä.

Kärkikaksikko on siinä suhteessa ansainnut asemansa, että kummassakin on satsattu definitiivisyyteen – Videos 1989–2004 on erityinen jo siksi, että Metallicalta ei ole koskaan julkaistu kokoelma-cd:tä. Niiden rinnalla esimerkiksi Number Ones ja muut Jacksonin videokoosteet ovat surkeita torsoja puutteineen, toistoineen ja lyhennelmineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti