torstai 8. lokakuuta 2009

Aikakausi loppuu

Tiedote julkaistiin jo toissapäivänä, mutta mediassa on oltu oudon hiljaa. Ehkä aiheesta valmistellaan laajempia artikkeleita – ainakin ensi viikon Rumbassa sellainen ilmestyy. Uutinen on tämä: Suomen virallisten listojen laatija vaihtuu vuoden lopussa.

ÄKT on hankkinut uuden kokoamissysteemin Ranger Computersilta, joka vastaa myös brittilistojen teknisistä edellytyksistä. Se on levykauppiaille ilmainen – he tarvitsevat systeemiä pyörittääkseen vain viivakoodilukijan, sim-kortin ja mobiilimodeemin, ja tilastomylly jauhaa Google Maps -avusteisella palvelimella. Rumban silminnäkijät Ville ja Janne kuvailivat järjestelmää pätevän tuntuiseksi, ja ÄKT pyrkii saamaan kaiken suomalaisen levymyynnin näkymään siinä.

Tämä tarkoittaa – ei kauhean yllättävästi – Yleisradion ja ÄKT:n listayhteistyön loppua. 16 vuotta sitä kesti, joten muodostaahan uutinen jonkinlaisia aukkoja tajuntaan. Mitä esimerkiksi tapahtuu yle.fi:n mittaville arkistoille? Toivottavasti siirtymäkausi hoituu sutjakammin kuin kahdella edellisellä kerralla – laatijan vaihtuessa muutama lista jäi kokonaan väliin, vuonna 1988 taukoa oli lähes kaksi kuukautta. Onneksi tuolloisetkin myyntitapahtumat saatiin aikakirjoihin kilpailevien ”epävirallisten” tilastointien ansiosta.

Melko jännää kaiken kaikkiaan, nyt ei ole skeptisyyden aika. Latauslistaahan ylläpidetään myös brittiläisin opein, ja nähtäväksi jää, kuinka/josko hupenevat levysinglemarkkinat yhdistetään jatkossakin latausdatan kanssa singlelistaksi. Arvoitus on toistaiseksi sekin, missä ja miten uudet listat tuodaan yleisön tietoon. Tiedotteen saa luettavakseen Rangerin sivuilta.

2 kommenttia:

  1. Kolmannella kotimaisella: Can't wait!

    Kunhan tosiaan homma toimii ja listat julkaistaan jämptisti.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti Voice rupeaisi hommaan. Ja myös ihan telkkarinpuolella. Kyllähän se virallinen lista siinä latauslistan ja American top 40 ohessa menisi. Telkkarin puolellekin saataisi jotain toimitettua ohjelmaa eikä vain videoita.

    VastaaPoista