keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Näe maailmaa, lue singlelistaa

Jare Henrik Tiihonen on paitsi Cheekin myös Rähinä Recordsin ensimmäinen ykkösalbumi. Cheekiä voidaan juhlia tämän vuoden ainoana sekä single- että albumilistan huipulle yltäneenä esittäjänä. Kärkitaisto oli tasaisehko ja vastassa neljän aiemmin ykkössijan saavuttaneen aktin uutuuslevyt, mutta mitään jossittelua sijoituksiin ei jäänyt.

Vastustajien paalupaikoista tosin on jo kulunut aikaa: Stratovarius (toinen) sai viimeksi sellaisen yhdeksän vuotta, Green Day (neljäs) 14 vuotta ja Paula Koivuniemi (kuudes) peräti 29 vuotta sitten. Nainen-albumin sijoitus on Koivuniemen paras tuon 29 vuoden aikana. Seitsemän vuotta sitten ykkösenä komeilleen Eminemin 30. sija taas on ihmeen vähäpätöinen sekin huomioiden, että Relapse julkaistiin vasta maanantaina.

Vuoden muhkeimmilla myynneillä ykköseksi loikannut Viikate poislukien singlelistaa ruokkii kaksi ilmiötä. Yhdeksän viikkoa sitten kärkikymppiin lävähtäneet Ratsia-vinyylit saivat nyt seuraajakaksikon vuodelta 1980, Ratsian Täältä tulee yö ja Laman Totuus löytyy kaurapuurosta. Seuraavaksi Combat Rock -yhtiö aikoo pistää pihalle (ja listalle?) legendaarisen Unicef-ep:n Käkimassaa.

Toinen trendi ovat tietenkin euroviisut, joista Norjan, Islannin ja Viron edustajat debytoivat kärkikymmenikössä ja lisää näkynee huomisella latauslistalla. Yohannan neljäs sija on muuten islantilaisten ennätys – edes Björk ei ole käynyt singleillään viitosta ylempänä. Albumien Top 20:ssä on esittäjiä vain kahdesta maasta, mutta sinkkupuolella yhdeksästä! Viisuilijoiden lisäksi skaalaa laajentavat mm. intialainen A.R. Rahman ja australialainen Veronicas.

3 kommenttia:

 1. Höh, veikkasin blogissani Green Daytä Suomenkin varmaksi ykköseksi, mutta ikinä ei pidä tuudittautua mutu-tuntumaan. Eikä uutisiin, joiden mukaan sitä "myytiin ensimmäisenä päivänä 13 500 kpl". Taisi olla Metro-lehti tuo.

  Onnittelut Cheekille! Suomalaisella hip hopilla voi siis edelleen myydä levyjä erittäin hyvin.

  VastaaPoista
 2. Cheekin ykkössija tuli minullekin yllätyksenä, vaikka poskenlouskuttajan aiemmassa anamneesissa onkin kolme top 20 -albumia jo ajalta ennen viime kesän crossover-läpimurtoa.

  Uuden albumin nimestä ja kansitaiteesta voisi jopa luulla, että luvassa olisi tällä kertaa syväluotaavaa itsetutkiskelua isomman sukseen myötä kenties oman identiteettinsä kadottaneelta artistilta. Ainakin johtosingle kuitenkin pohtii, että "jos mä oisin sä, mäkin olisin mun kaa". Kohtalaisen viihdyttävää narsismia, mutta kovin potentiaaliselta superhitiltä se ei omiin korviini kuulosta. Ennustajan kykyni ovat kuitenkin varsin puutteelliset...

  Lisäksi, herra paratkoon, Cheek alkaa jo olla vakiintunut nimi hittitaivaallamme. Listaykkössija tällaisella viikolla on vahva näyttö laajasta kannatuksesta.

  VastaaPoista
 3. Tuohon Cheekiin ykköstilaan sanoisin, että ainakin teinipoikien katumuodin muutoksia seuraamalla asiaa, eli vankkaa heilahdusta esimerkiksi hevistä rappiin, on voinut aavistella, viime kesästä alkaen. Ajan kysymys oli milloin tämä tapahtui ja olihan Cheek se ehkä potentiaalisin ensipotin korjaaja. Mielenkiintoinen häiskä, ei ehkä ihan niin kepeäkään kuin pinnalle näyttää.

  VastaaPoista