maanantai 11. toukokuuta 2009

Maanantain munkkilatinat

Ennen kuin hittilista 2008 viilataan kuntoon ja julkistetaan, pitänee selittää seikkaperäisesti sen syntyprosessi. Entisethän koottiin suoraan 50 hittiä -listan pisteytyksestä, ja sen perinteen mukaisesti tilastossa on huomioitu menestys single/latausmyynnissä, radiosoitossa ja albumilistalla.

Minulla on yhdessä taulukkotiedostossa kaikki vuoden aikana kaikki singlemyynnin Top 30:ssä ja radiosoiton Top 20:ssä käyneet biisit. Sinkuissa Top 30 siksi, että jokseenkin kaikki sijoilla 21–30 käyneet kappaleet olivat julkisesti listabiisejä latauslistan kautta. Tästä massasta poistin ne, joiden menestys painottui vuosiin 2007 tai 2009. Näin jäi jäljelle 270 biisiä plus vaa’ankielenä killuva Sex on Fire (katso ed. posti).

Taulukossa on biisien singlemyyntilukemat viikko kerrallaan ja samoin radiosoittopisteet yhden desimaalin tarkkuudella. Albumimyyntipisteet saatiin emoalbumin myyntiluvuista tietyllä kertoimella. Lähtökohtaisesti albumin ensisinkun kerroin on korkeintaan 0,5 ja saman albumin useampien sinkkujen yhteenlasketut kertoimet korkeintaan 1. Esimerkiksi Madonnan kolmelle sinkulle laitoin kertoimiksi 4 Minutes 0,4, Give It 2 Me 0,3 ja Miles Away 0,2.

Tässä vaiheessa nuo kolme pääelementtiä eivät vielä ole missään suhteessa toisiinsa. Nyt laskin yhteen taulukon kaikki singlemyyntipisteet, sitten kaikki radiopisteet ja lopuksi kaikki albumipisteet. Näille summille annoin kertoimia niin, että singlemyynnin osuudeksi tulee noin 45 prosenttia, radiosoiton noin 30 prosenttia ja albumimyynnin noin 25 prosenttia. Ne ovat tietoisesti vähän toiset kuin 50 hittiä -aikakaudella, koska singlelista on latausten myötä muuttunut laadukkaammaksi. Jos muiden painoarvoa nostaisi, Radio Nova ja Metallica-sarjan albumitykit kohoaisivat liian suureen rooliin.

Nyt kaikilla biiseillä on vertailukelpoinen pistemäärä, mutta ne pitäisi vielä suhteuttaa ”napeiksi”. 50 hittiä -listallahan biisit saivat peräänsä mustan pallon aina kerättyään 500 yhteispistettä. Hain oikeaa suhdetta eri suunnista, kunnes Poker Facen tämänvuotinen menestys auttoi näkemään, että mikään viimevuotinen listabiisi ei ollut erityisen kookas megahitti eikä ansaitse kuin korkeintaan seitsemän nappia. Edellisten vuosilistavoittajien nappimäärät ovat vaihdelleet kuuden ja yhdentoista välillä.

Odotan vielä tämän viikon listat, joiden jälkeen todennäköisesti heivaan Sex on Firen seuraavalle vuodelle. Sitten tulostamaan!

3 kommenttia:

  1. Kiitettävää avoimuutta! Kerrotko vielä, onko albumin ensisinkulla aina korkein albumimyyntikerroin?

    VastaaPoista
  2. Kertoimet jossain määrin myötäilevät muuta menestystä, eli esimerkiksi Happoradion Che Guevaralla on vähän parempi kerroin kuin Hirsipuulla. Katy Perryn kahdella hitillä on samat albumipisteet, koska niiden muutkin pisteet ovat lähes samat, joten ne päätyvät vuosilistalle perätysten.

    VastaaPoista
  3. Kiitos erittäin avaavista selostuksista!

    VastaaPoista