lauantai 12. tammikuuta 2019

Vapaata sisältöä

Kun remontoin listalevysivustoani, halusin säilyttää vanhan sivurakenteen, koska sinne tulee paljon käyntejä Wikipediaan laitetuista linkeistä. Itse en ole ollut koskaan ylläpidollisissa tekemisissä Wikipedian kanssa ja suhtaudun siihen ristiriitaisesti. Paikkansapitävä tieto ja toimivat linkit, hienoa, mutta jos kummastakaan lipsutaan, ärsyttävää.

Hiljattain minulle kummasteltiin englanninkielisen Iron Maiden -diskografiasivun kertomaa The Number of the Beast -albumin sijoitusta Suomessa. Lähteeksi oli kerrottu Sisältää hitin, mutta numero poikkesi kirjan ja listalevysivuston numerosta, eli oli typo. 5:n tilalla 15. En tiedä, kenen tekemä tai kuka korjaa. Typot kuulemma ovat inhimillisiä, mutta tuollaisessa paikassa erityisen ikäviä.

Olen itsekin irtohavaintoina ihmetellyt Wikipedian listatietojen tyhjiä linkkejä ja puuttuvia tai vääriä krediittejä. Iron Maidenin sivu on siitä poikkeuksellinen, että suomalaisille sijoille on oma sarake – yleensä sellaisen saavat vain meillä erityisen menestyneet artistit, lähinnä raskaat rockbändit. Suomenkielisestä Maiden-diskografiasta puuttuvat vuotta 1995 edeltäneet sijat, koska lähteenä on käytetty finnishcharts.comia. AC/DC:n suomenkielisellä sivulla on 11 maan listasarakkeet, ei Suomea!

Abban ruotsinkieliselle diskografiasivulle on saatu mahtumaan peräti 18 maan listasarakkeet, mutta ei Suomea. Tärkeysjärjestyksessä ohi ajoivat muun muassa Meksiko ja Argentiina. Lähdetietoja ei ole millekään muulle paitsi muutamalle 2000-luvun julkaisulle.

Jos osaa epäillä virhettä Wikipedian listasarakkeissa, niin mahdollisuuksien mukaan kannattaa tarkistaa tieto viikko- tai kuukausilista-arkistoista. Sarakkeessa viitonen voi muuttua 15:ksi, mutta kokonaisessa listassa viitoslevyn valahtaminen kymmenen riviä alaspäin vaatii jo kookkaamman töppäyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti