keskiviikko 2. tammikuuta 2019

4500 nimen nettivuoto

Sisältää hitin -sivusto eli kaikkien Suomen listalevyjen luettelo on päivitetty. Se yltää 59 vuoden mittaan, vuoden 1960 alusta uusimpiin viimeviikkoisiin tietoihin asti. Selittelen tässä sen kokemia muutoksia.

Kun loin sivuston kesällä 2015, testasin ensin, kuinka paljon taulukkotietoa yksi blogialustan sivu nielee ja jaoin paketin tämän tiedon pohjalta 98 osaan. Ei kovinkaan ovelaa, koska lopputulosta ei voinut sellaisenaan päivittää – kaikkiin sivuihinhan tulisi ajan mittaan lisäyksiä eivätkä ne enää mahtuisi varattuun tilaansa. Ajattele kuinka paljon vaikka Sannin osuus on kasvanut kolmessa ja puolessa vuodessa.

Koska kuitenkin halusin säilyttää olemassaolevat linkit, luovuin taulukoista rumine väreineen ja korvasin ne kuvatiedostoilla. Käytin samaa systeemiä 50 hittiä -sivustossa, eikä siitä kuulunut yhtään valitusta. Hakurobotit eivät osaa lukea kuvia, mutta eivät ne osanneet lukea taulukkokoodiin upotettua tekstiäkään; sivuston google-liikenne oli minimaalista muihin arkistoihini verrattuna. Nyt jokaisen sivun alussa on esittäjäluettelo, jonka robotti ehkä ymmärtää.

Kuvasivujen teksti on luotu Indesignilla kuten muinainen kirjanikin. Päädyin 200 dpi -resoluutioon, koska ei ollut syytä tarjota ihan painokelpoista jälkeä ja tiedostokokokin arvelutti. Lihavin fontti osoittautui vaikeampilukuiseksi kuin ennakoin, pahoittelen jos esimerkiksi numerot 6, 8 ja 9 eivät erotu tarpeeksi toisistaan. Jos sivuja on hankala lukea pienellä näytöllä, nehän voi ladata koneelle ja tehdä vaikka ifolorkirjaksi – niitä on vain vähän yli 300…

Palstojen lopussa on usein tyhjää, koska halusin esittäjien ”ansioluettelot” esille ehjinä, ilman palstajakoa. Muutaman pisimmän kohdalla tästä oli pakko tinkiä, mutta silloinkin jako meni albumien ja hittien välistä. Otin mukaan ennen varsinaista albumilistaa (vuotta 1966) singlelistoilla käyneitä albumeita, mutta ne on merkitty laihemmalla fontilla samaan tapaan kuin ainoastaan midprice- tai fyysisellä listalla käyneet.

Vuoden 2018 hiteille merkityt tuhannen pisteen napit ovat vielä epävirallisia, mutta tuskinpa miltään niistä joutuu jälkikäteen poistamaan yhtään. Virheitä paketista varmasti löytyy ainakin fonttikoodauspuolelta, niistä saa vapaasti huomautella. Hyvää uutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti