sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Sävelten syksy

Päivälleen 50 vuotta sitten Kristian-nimellä esiintynyt Bengt Huhta julistettiin ensimmäisen Mainos-tv:n järjestämän Syksyn sävel -kilpailun voittajaksi. Vaikka Näin on ei kasvanut suurhitiksi (#10), finaalista päätyi listoille kolme muutakin biisiä. Jarkko ja Laura etenivät singlelistan kuutossijalle neljänneksi äänestetyllä laulullaan Viimeinen kerta.

Tuo ei jäänyt viimeiseksi kerraksi, kun jokin kisan finalisteista menestyi listoilla voittajaa paremmin. Oheisessa pistevertailussa (klikkaa isommaksi) nämä tapaukset on merkitty keltaisella. Voittajien hittipistemäärät on merkitty sinisellä, kaikkien muiden oranssilla. Palkin yhteismitta kertoo, mikä vuosi tuotti eniten hittisuosiota. Se oli 1973, jonka voittaja (Jukka Kuoppamäen Kultaa tai kunniaa) nousi singleykköseksi, mutta hävisi yhteispisteissä kahdelle muulle kappaleelle (Rauli Badding Somerjoen Ja rokki soi ja Pepe Willbergin Aamu).

Kuten graafista näkyy, kisa menetti suosiotaan 1980-luvulla niin, että kolmena peräkkäisenä vuonna se ei poikinut yhtään hittiä. Vaikka Kirkan Surun pyyhit silmistäni (1988) nosti sen profiilia, ei silti ihan niin lähelle kultakautta kuin graafista voisi tulkita. 1990-luvulla SS-kappaleet saivat paljon soittoa paikallisradioissa ja Radio Suomessa, mutta vain aniharvoin ylsivät enää singlelistalle.

Syksyn sävelen lyhyt paluu tämän vuosikymmenen alussa päästi mukaan jo aikaisemmin julkaistuja kappaleita, joten en tätä jaksoa ottanut katsaukseen mukaan. Jos haluat tietää nimet sinisten palkkien takana, niin arvaa mitä? Ne löytyvät Wikipediasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti