tiistai 23. lokakuuta 2018

Listaelämän joustoja

Toissapäivän albumilistan 17:nneksi ja fyysisen myyntilistan neljänneksi nousi MC Taakibörstan uusintajulkaisu PA 2001, joka viisibiisisenä ep:nä aikoinaan tilastoitiin singlelistalle. Rumba havahtui tähän eilen ja kyseli asiasta Musiikkituottajilta. Siellä tapausta kuvailtiin metadatan aiheuttamaksi virheeksi, ja kuudennella raidalla täydennetty äänite poistettiin kummaltakin listalta alamittaisena. Suurempivolyymiselle singlelistalle sillä ei ollut asiaa.

Panin minäkin sattumuksen merkille, mutta en kerta kaikkiaan jaksanut reagoida. Alle 24-minuuttinen ep on nimittäin ollut varsin tavallinen näky Top 50 -albumilistalla – lyhyimmillään 15-minuuttisiakin äänitteitä on siellä tavattu. Pelkästään viimeisen vuoden aikana tilastoon ovat kelvanneet seuraavat PA 2001:tä lyhyemmät julkaisut:

Alma: Heavy Rules Mixtape (6 biisiä)
Bizi: Ääniviesti (7 biisiä)
Cledos: Boboff Tape (7 biisiä)
Kube & Eevil Stöö: Pomo sapiens (5 biisiä)
Pohjonen Alanko: Northern Lowland (4 biisiä)
Maija Vilkkumaa: Joku muu, mikä (6 biisiä + 3 välisoittoa)
The Chainsmokers: Sick Boy… This Feeling (ensin 5, sitten 7 biisiä)
The Weeknd: My Dear, Melancholy (6 biisiä)
Kanye West: Ye (7 biisiä)
Xxxtentacion: Revenge Mixtape (8 biisiä)

Taakibörstan eliminointi aiheutti kuitenkin ilouutisen Marzi Nymanille, joka täten debytoi sijalla 50 ja ruotsalaiselle Seventh Wonderille, joka pääsi fyysisen listan 10:nneksi. Uusi listaennätys hieman lieveni: Poets of the Fallin Ultraviolet romahti kärjestä sijalle 26, joka nyt korjautui yhdellä pykälällä. Edellinen enkka oli 1–22. (Huom, korjaus tähän kommenteissa.)

2 kommenttia:

  1. Steven Wilsonin To the Bone putosi kärjestä 31:nneksi viikolla 35/2017.

    VastaaPoista
  2. Näin on. Kirjoitin siitä silloin mutta en merkinnyt ylös.

    VastaaPoista