tiistai 21. kesäkuuta 2016

Parempi livenä kuin lavalla

Motörhead aloitti aikoinaan listauransa Suomessa viitoseksi nousseella konserttilevyllä No Sleep till Hammersmith (1981), ja nyt yhtye on taas kärkikymmenikössä livealbumilla Clean Your Clock. Välissä se on tuonut tilastoihin myös kaksi muuta elävää tallennusta vuosina 1988 ja 2012. Vaikka isompiinkin määriin on joku yltänyt (ynnäsin niitä pari vuotta sitten), Motörheadillä livemenestys suhteessa muuhun tuotantoon näyttää aika poikkeukselliselta.

Useammin kuin kerran kymppikärkeen konserttilevyllä päässeet artistit ovat yleensä platinasarjan suosikkeja kuten Hurriganes tai Nightwish. No, Jimi Hendrix pääsi kahdesti ja hän ei ole myynyt edes kultaa, mutta hänelläkin on yhteensä yhdeksän Top 10 -merkintää (Motörheadillä kuusi). The Rolling Stonesin neljä liveä muodostavat vain 16 prosenttia kaikista Top 10 -albumeista, joita on yhteensä 25. Iron Maidenin livet ovat nousseet sijoille 5, 5, 7, 5 ja 8 – kaikkiaan Top 10:ssä bändi on käynyt 22 albumilla.

Sen verran on syytä täydentää tuota toissasyksyistä katsausta, että sittemmin myös Neil Youngille on kertynyt viisi listalivelevyä (kun huomioidaan kaikki listasijat). Eric Clapton yltää niin ikään viiteen, jos summaan mahdutetaan Creamin konserttiäänite Live Cream (#10, 1970).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti