keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Värikkäitä ruutuja

Taas olen syytänyt listaspämmiä netin täydeltä, eli perustanut uuden sivuston. Osoitteesta suomenvuosilistat.blogspot.fi löytyvät Top 75 -hittivuosilistat ajalta 1961–2014. Pituudeksi tuli 75 nimikettä siksi, että joinakin varhaisina vuosina listahitiksi ylsi  vähemmän kuin sata biisiä.

Yksi syy sivustolle oli se, että jossakin on hyvä keskitetysti vastata kysymyksiin, joihin on vaikea lyhyesti vastata. ”Mihin tämä lista perustuu, onko se radiolista vai myyntilista, kuinka paljon eri osatekijät vaikuttavat, pelkkää hämäräperäistä keinottelua koko homma…” Nyt esillä on graafi, joka kertoo painotukset ainakin summittaisella tasolla. Voit klikata sen vierestä suuremmaksi.

Summittaisuus johtuu siitä, että tietyn osa-alueen pisteytyspainoarvo voi olla jotain muuta kuin se, kuinka paljon se oikeasti vaikuttaa lopputuloksiin. Esimerkiksi 1980-luvun alussa singlelista muuttui entistä nopealiikkeisemmäksi ja vain harva hitti keräsi isoja pistepotteja. Kun jukebox-listalla kuitenkin jotkut hitit roikkuivat pitkään, ne pärjäsivät vuosilaskelmassa hyvin, vaikka levyautomaattisoiton painoarvo oli selvästi singlemyyntiä pienempi.

50 hittiä -aikakaudella laskentaan taas tuli paljon pistemassaa radiosoitosta, mutta koska asemien välinen hajonta oli usein suurta, parhaatkaan pistekertymät eivät yltäneet lähellekään teoreettista maksimia. Ennen suoratoiston tuloa myös albumilistan osuus oli monitulkintainen: valtaosa Top 50:stä sisälsi jotain ihan muuta kuin aktuellia hittimusaa. Mutta kyllä tuosta väripaletista tarpeeksi hyvän käsityksen saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti