lauantai 12. syyskuuta 2015

Kuuntelija tekee soiton

Radio Monitor mittasi viikon aikana suomalaisista radioista Juha Tapion uutuusbiisille hurjat 464 soittokertaa, mikä on suurin koskaan näkemäni potti. Sinun vuorosi loistaa on kuitenkin listalla vasta kolmantena, koska lopputuloksissa soittokerrat painotetaan biisiä soittaneen aseman ja vuorokaudenajan kuuntelijamäärien mukaan.

Painotuskertoimien vaikutusta voisi havainnollistaa sillä, miltä Top 10 näyttäisi pelkkien soittomäärien mukaan järjestettynä. Suluissa on todellinen listasija ja loppupäässä pari todellista yllätystä:
464 – Juha Tapio: Sinun vuorosi loistaa (3)
401 – Chisu: Ihana (2)
300 – Felix Jaehn: Ain’t Nobody (10)
289 – Roope Salminen: Madafakin darra (1)
278 – The Weeknd: Can’t Feel My Face (6)
246 – Calvin Harris: How Deep Is Your Love (8)
241 – Jonne Aaron: Kirosanoja (4)
221 – Alvaro Soler: El mismo sol (47)
213 – Zara Larsson: Lush Life (9)
212 – Nicky Jam: El perdon (33)

Viikko sitten ihmettelin, kuinka Mikael Gabrielin ja Diandran Viimeisen kerran voi olla Top 20:ssä niin pienillä soittomäärillä (nyt 55 soittoa, 17. sija). Radio Monitor on laskenut sen yhdelle soitolle keskimäärin 50.000 kuulijaa. Samalla suhteutuksella yksi Juha Tapio sai noin 14.500 kuulijaa ja espanjalaisyllättäjä Alvaro Solerin esikoissingle vain runsaat 7.000 kuulijaa! Ilmeisesti jokin pikkuasema veivaa El mismo solia yöt läpeensä?

On ihan oikea lähtökohta huomioida radiolistalla kuuntelijaluvut. Sekaannusta aiheuttaa vain se, että paljon julkisuutta saavat Gramexin tilastot eri vuosien soitetuimmista biiseistä perustuvat pelkkiin soittomääriin ja tuottavat usein ratkaisevasti toisenlaista tietoa kuin Radio Monitor -järjestelmä. Vielä harhaanjohtavampia ovat tietysti Yleltä nähdyt vuosiraportit, jotka asettavat samanarvoisiksi alueradion ja valtakunnallisen radion soittokerrat.

2 kommenttia:

  1. "italiaisyllättäjä Alvaro Soler"?
    Espanjalainen kylläkin (espanjan kielinen on tuo kappale myös), vaikkakin Italia oli ensimmäinen maa jossa kappaleesta tuli hitti.

    VastaaPoista