perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kärjistetty kärki, huiputettu huippu

Nightwishin albumin vastaanotosta maailmalla on kuultu paljon hyviä uutisia. Klikkausjournalismia seuraavat ovat saattaneet pitää uutisia liiankin hyvinä, jos sattuvat mieltämään tiettyjen sanojen merkityksen hieman toisin. Ja siihenhän kunnon klikkausotsikko perustuu, semantiikan rajoilla tasapainotteluun.

Kun itse sanon levyn nousseen listakärkeen, tarkoitan ykkössijaa. Kärkipäähän on venyvämpi käsite, johon ehkä jopa listan kokonaismitta vaikuttaa. Viitossija epäilemättä on kärkipäätä Top 100:ssa, mutta onko Top 10:ssä? Kärkisijoille tarkoittaa suunnilleen samaa. Paitsi kun Helsingin Sanomat otsikoi ”Nightwishin levy nousi listan kärkisijoille 12 maassa”, mielessä kuplii käsitys kärkisijasta, siis ykkössijasta, koska puhutaan useasta maasta.

STT:n otsikossa maltettiin puhua kärkikymmeniköstä, johon useissa maissa yllettiinkin. Mutta Yle X, MTV ja Iltalehti hekumoivat kursailematta kärkeen-sanalla, joka ei viitannut ykkössijaan. Iltalehden mukaan ”Nightwishin albumi nousi kärkeen myös Saksassa”, kun se oli debytoinut kakkosena Farid Bangin takana. Tähän asti parhaat albumilistasijoitukset siis ovat #1 Suomi, Tsekki, #2 Saksa, Sveitsi ja #3 Norja, Alankomaat.

Otsikointi on pannut miettimään myös huippu-sanan olemusta. Listahuippu on mielestäni listakärki eli ykkössija, mutta tokihan senkin sivumerkityspotentiaalia kuuluu venyttää mielikuvituksen äärirajoille. Kun Endless Forms Most Beautiful ylsi sinänsä hienosti USA:n listan 34:nneksi, niin Radio Nova väänsi tiedon muotoon ”Nightwishin uutuusalbumi aloitti komeasti Yhdysvalloissa — huippusijoitus”. Sitä on klikattu Amppareiden Nightwish-otsikoista kaikkein eniten. Fanfaari!

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Eihän tuo Nightwishin uuden levyn USA:n listan 34. sija ole edes yhtyeen paras (edellinen "Imaginaerum" debytoi sijalla 27. Billboard 200-listalla) joten hieman huvittavaa että mediat hehkuttaa "huippusijoitukesta".
  Kiinnostavaa nähdä pysyykö uusi levy Billboard 200-listalla "Imaginaerum"-levyä pitempään, koska edellinen levy pysyi vaivaiset kolme viikkoa listalla (27-99-153). Arvelen listavierailun jäävän tälläkin kertaa siihen kolmeen viikkoon.

  VastaaPoista
 3. Vaikka Unkarin levymyynti on vähäistä niin sijoitus siellä on huippua lähellä oleva 2. Mielestäni esim. UK:n 12. tai Ruotsin 4. ovat parempia. Eivät taida jenkit ikinä oppia isommalla joukolla bändiä kuuntelemaan,sääli!

  VastaaPoista
 4. Mikä olisi Brasilian listan sijoitus?

  VastaaPoista