lauantai 27. syyskuuta 2014

Tähti nousi, myynti laski


Vaikka en viime aikoina ole täällä entiseen tahtiin oikonut mediassa esiintyviä virheellisiä lista- tai myyntitietoja, niin tokihan niitä julkaistaan yhtä kunniakkaasti kuin ennenkin. Listablogin Facebook-sivuilla kommentoin keskiviikkona Universalin väittämää Robinin levymyyntiennätyksestä, ja kommenttini keräsi johdannaisineen yllättävän paljon klikkauksia.

Samaan syssyyn voisin ihmetellä Ilta-Sanomien eilistä kansihuudahdusta ”Loiri nousi laulajatähdeksi yhdessä yössä”. Jutun tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1971 ennen Vesa-Matti Loirin esikoisalbumin julkaisua. Siinä ei kuitenkaan huomioida, että miehellä oli jo vuonna 1969 kaksi listasingleä, Saiskos pluvan ja Kohtalokas samba, joista ensinmainittu kolmossijoineen on yhä Loirin uran toiseksi suurin hitti. Sen sijaan tuon ”laulajatähdeksi nousun” myötä miehen levymenestys kuivahti vuosikausiksi.

Se suurin on tietenkin Naurava kulkuri (1986), joka juuri debytoi latauslistan kuudentena Elastisen Vain elämää -versiona ja näkyy komeilevan Spotifyn kakkossijalla. Loirin alkuperäinen Lapin kesä ilmaantui myös latausten 16:nneksi. Ainoan edellisen kerran se tilastoitui vasta perustetulla latauslistalla maaliskuussa 2007, kun Kristian Meurman oli esittänyt kappaleen Idolsissa.

3 kommenttia:

 1. http://suomenalbumilistat.blogspot.fi/2014/07/elokuu-1989-august.html
  Anteeksi asian vierestä menee tämä, mutta saisikohan tähän korjauksen, kun sivu ei vaan näy...

  VastaaPoista
 2. Kiitos huomioista. Jos vasemman palstan linkki ei pelaa, niin sivulle pääsee kyllä painamalla alareunan vanhempi viesti -tms. painikkeita. Korjailen linkkejä tässä jahka. Sivut ovat siis olleet koko ajan olemassa.

  VastaaPoista
 3. Ja eikös Loiri ollut ennen noita kahta hittilevytystään levyttänyt vaikka ja mitä Love Recordsin riveissä, ekat Leino-runot Chydeniuksen sävelin jne...

  VastaaPoista