sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Ensikertalainen, 88 vee


Vaikka ennätyksellinen viikoittain vaihtuvien ykkösten putki jatkuu albumilistalla, se jää muiden historiallisuuksien varjoon. Visuaalisesti vetävin ilmiö ifpin listasivulla on se, että kuuden ensimmäisen levyn kohdalla on debyytistä kertova keltapohjainen tähti. Tähän mennessä oli enimmillään nähty neljä uutuutta kärjessä. Sen sijaan viikon 39/2009 ennätys, seitsemän uutuutta Top 10:ssä, jäi yhä voimaan.

Nuo kuusi uutuutta järjestyivät hieman yllättävästi. Edellisellä levyllään ykkösputkensa katkaissut Poets of the Fall peittosi edellisellä levyllään ekan ykkösensä saavuttaneen Leonard Cohenin. Kolmossija on Pauli Hanhiniemen paras ilman Kolmas nainen -yhtyettä, ja Edu Kettunen sivusi nelossijallaan soolouransa parasta numeroa 25 vuoden takaa! Kesän hitti-ihme Kasmir sai tyytyä konkarien perässä viitospaikkaan.

Lenny Kravitz (#6) on korkeimmillaan sitten vuoden 2000 kokoelman. Joe Bonamassa (#11) ja duo Ressu Redford & Jussi Rainio (#20) petrasivat aiemmista merkinnöistään pykälätolkulla. Omien alojensa brittiveteraanit Threshold (#33) ja Aphex Twin (#42) pääsivät Suomen listalle ensimmäistä kertaa, ja Susanna Haavisto (#21) teki paluun yli 20 vuoden jälkeen. Virve Rosti (#41) on mukana uudella studiolevyllä ensi kertaa sitten vuoden 1979.

Viikon varsinainen historiallisuus on kuitenkin sijalla 27: Tony Bennettin ja Lady Gagan yhteisäänite. 88-vuotias Bennett ylsi nyt ensimmäistä kertaa tilastoihimme tehden ennätyksen sekä iäkkäimpänä debytanttina että iäkkäimpänä artistina ylipäätään. Lady Gagan ansioluetteloon peilattuna sijoitus on toki harmillisen matala, mutta pohditaan sitä sitten erikseen.

2 kommenttia:

  1. Ressu Redford & Jussi Rainio nousivat myös radiolistalle uuden albumin nimikkokappaleella sijalle 40. Onko tuo eka kerta sitten vuoden 2006 kun Ressu Redford nousee radiolistalle kun "Muisto vain jää" oli Top 20 radiohitti. Radiosoitossa on ollut vähän hiljaisempaa viime aikoina, kun aikanaan Ressun kappaleet olivat radioiden tehosoitossa. Jussi Rainion kohdalla viimeisin radiohitti oli varmaan Neon 2-ajan jälkeinen duetto Inkan kanssa "Mä en rakasta sua enää" vuodelta 1997...

    VastaaPoista
  2. Ei ole tähän lisättävää, eli juuri noin. Tosin mun merkintäni koskevat vain Top 20 -tapahtumia.

    VastaaPoista