tiistai 9. syyskuuta 2014

Kesä täydensi aukot, osa 2

Kun Ilta-Sanomien listat vuosilta 1961–65 löytyivät, hankin tietysti käsiini myös Iskelmän ja Suosikin tilastot samalta ajanjaksolta. Koska kaikki eivät ole lukeneet viimeviikkoisen tekstini kommentteja, kerrotaan vielä erikseen yhdestä hämmentävästä löydöstä.

Tähän mennessähän arkistoni on ylettynyt vuoden 1966 alkuun, jolloin Iskelmä alkoi julkaista erillistä albumilistaa. Iskelmällä ja Suosikilla oli selvästi omat listansa aina ensinmainitun lehden lakkauttamiseen asti. Kun nyt vertailin aiempia aikoja, huomasin vuoden 1964 puolivaiheissa, että Iskelmässä julkaistu Top 20 olikin muuttunut samaksi kuin minkä Suosikki oli julkaissut edellisen kuun numerossaan. Kun laadinta-ajanjaksoa ei enää kerrottu, mistä tiedän, mikä lista on miltäkin kuukaudelta?

Tässäkin oli hyvä turvata Ilta-Sanomiin. Sen listat koottiin aina kuun alkupuoliskosta ja loppupuoliskosta erikseen ja julkaistiin keskimäärin viikon viipeellä. Niihin vertaamalla Suosikinkin deadline oli helppo arvioida. Suosikin laskelma liikehti hyvin samantapaisesti kuin IS:n jälkipuolisko, eli ns. tammikuun listassa on todennäköisesti ollut korkeintaan viikon verran helmikuun alun myyntiä. Parempi pyöristää noin päin kuin Iskelmän ilmoittaman ajanjakson mukaan – se taas olisi ollut ainakin kolme viikkoa myöhässä.

Jos lasken yhdistelmälistat (Suosikki + Ilta-Sanomat) vuoden 1965 loppuun asti tuolla syklillä, saan myös yhdistettyä ne saumattomasti aiemmin kokoamiini listoihin. Kun Iskelmä alkoi uudestaan koota omia tilastoja vuoden 1966 alussa, ne olivat ajankohtaisempia ja rinnastuskelpoisia Suosikin kanssa, vaikka hiukan perässä yhä laahasivatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti