keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Kaikki ajat + 15 vuotta

Ajan kulumisen huomaa ehkä konkreettisimmin tajutessaan, että myös internetillä on jo pitkä historia. Löysin tulostamaani aineistoa Musiikkituottajien, silloisen ÄKT:n verkkosivuilta vuodelta 1999, siis viidentoista vuoden takaa. Papereissa oli kokonaisuudessaan tiedot Suomen myydyimmistä albumeista vuoden 1998 loppuun mennessä. Noita tietojahan päivitetään vuosittain, mutta koska vanha info joutuu aina tekemään tilaa uudelle, nivaskani näytti yhtäkkiä melko arvokkaalta.

Kyllä: tein graafisen vertailun kotimaisen Top 40 -myyntilistan muutoksista 15 vuoden aikana. Se on tuossa nurkassa ja ymmärtääkseni klikattavissa suuremmaksi. Musta palkki kuvaa tilannetta vuoden 1998 ja punainen vuoden 2013 lopussa. Varsinaisia myyntilukuja en tuohon ympännyt, vaan väripalkkien ero kertoo mielestäni kaiken tarpeellisen.

Joillakin albumeillahan riittää kysyntää vuosikymmeniä ilmestymisensä jälkeen, useimmilla ei. Kiinnostavimpia graafissa ovat levyt, joiden palkki on kasvanut vain aivan vähän, esimerkiksi Dingon Kerjäläisten valtakunta ja Aikakoneen Tähtikaaren taa. Jos se ei ole muuttunut lainkaan, on aina mahdollista, että tietoja ei vain ole vaivauduttu päivittämään – tosin vaikea uskoa, että Joel Hallikaisen tai Anna Hanskin hittialbumeissa olisi paljon päivittämistä ollutkaan.

Vesa-Matti Loirin joululevyn myynnin yli nelinkertaistuminen ei sinänsä yllätä, koska sen kakkosversio ilmestyi vasta vuoden 1998 markkinoille. Jari Sillanpääkin havainnollistaa sitä tosiasiaa, että jouluäänitteellä voi olla pitkä ja paksu häntä. Kuten myös kokoelmalla, jos sille maltetaan olla julkaisematta päällekkäisiä seuraajia.

6 kommenttia:

  1. Tähän voisi lisätä, että Wayback Machinen avulla pääsee tarkkailemaan Suomen myydyimpien albumien listan kehitystä aina vuodesta 2000 lähtien:

    Linkki: http://web.archive.org/web/20000415000000*/http://ifpi.fi

    Timon mainitsemaa ÄKT:n julkaisemaa ensimmäistä listaa vuodelta 1999 ei taida löytyä nettiarkistosta, mutta kaikki sen jälkeen julkaistut päivitykset pitäisi löytyä .

    Muuten Sillanpään levyn viimeisin päivitys 272 942 on vuodelta 2009 (siis sisältää myynnin vuoden 2008 loppuun asti), kun taas Eppujen kokoelman lukema 250 377 sisältää myynnin vuoden 2011 loppuun asti.

    Kyllähän tuolta Musiikkituottajien listalta puuttuu paljon päivityksiä. Esimerkiksi Mamban Vaaran Vuodet on bändin nettisivujen mukaan myynyt yli 100 tuhatta jo vuonna 2006 ( Musiikkituottajien listan viimeisin päivitys :86 tuhatta vuodelta 2002) ja eikös pari vuotta sitten kaikkialla mainittu, että myös PMMP:n kovemmat kädet albumi olisi myynyt yli 100 tuhatta. (Musiikkituottajien viimeinen päivitys: 83 tuhatta vuodelta 2007).

    VastaaPoista
  2. Apua joo tuo Wayback Machine. Oon löytänyt sieltä niin kauheita aikaansaannoksia(ni), että pyrin aktiivisesti unohtamaan sen. Mutta arvokas tieto toki.

    Mamba- ja PMMP-puutteet eivät vaikuttane tuohon Top 40 -graafiin, koska siihen edellytettiin reilusti yli sadantuhannen lukemia.

    VastaaPoista
  3. Mistä muuten johtuu että IFPI lopetti myydimpien levyjen listaamisen (kappalemäärineen) sivuillaan vuoteen 2012? Onko luvut, kuten Härski Hartikainen sanoisi, niin pieniä ettei niitä kehtaa näyttää?

    VastaaPoista
  4. Jos se Loirin "Ainainen joulu" olisikin yhteenlaskettu niin alkusumma olisi lähemmäs 72430 kpl luokkaa. Mutta vanhempi tilasto näyttäisi, että erikseen uudesta levystä on jaettu kultalevy 12/1998 (tai on ylittänyt määrän). Nykytilasto ei sitä osaa kertoa tai hekin ovat vain haksahtaneet levyn nimeen. Mutta summaa ei ole yhteenlaskettu ennen nykytilastoja kuitenkaan, jos vanhan levyn myyntimääriä edes on tiedossa.

    VastaaPoista
  5. Näkyy se vitsi tässäkin:
    167 788


    Kultalevy 1989

    Platinalevy 2001

    Tuplaplatina 1998

    Mitenkäs tämmöinen järjestys ?

    VastaaPoista
  6. Kuitenkin tuo Tuplaplatina 1998 tarkoittaa, että myynti jo selvästi yli 100000 kpl. 2000-luvulla yleensä tilastoituun määrään on tarvittu uusi julkaisu, kuten tässä 2001 myynti heti reilusti yli 10000 kpl ja hipoen Sillanpää -tasoa. 80-luvun levylle Sorsakoskikin on vaatinut CD-julkaisun silloin (kelanauhat silloin itsekin zoomaillen).
    Vm. 2000 noihin palkkivärähdyksiin Poko/EMI ja moni muu näyttää ilmoittaneen kertarysäyksellä koko 1990-luvun lopun myynnin rivakasti ja niistä tulleet jalometallilevyt ja sotkee oikeastaan siten koko vuosien myyntilistauksen.

    Putte-Possu

    VastaaPoista