keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Aika suttaa muistot

Yle Teeman Elävä arkisto -sarjan ei toki ole tarkoituskaan esitellä menneisyyttä myötäsukaisesti, mutta eilinen ohjelmavalinta oli aika karu: Ylen juuri alkanutta virallisen listalaatijan pestiä juhlistava ensimmäinen Lista Top 40 tammikuulta 1994 juontajinaan Baba Lybeck ja Alex Nieminen. Show’ta voi ihastella viikon ajan Areenassa.

Tämänkaltaisissa produktioissa eka ohjelma ei koskaan ole edustavin, ja tässä tapauksessa esimerkiksi lupailtu kotimainen musavideotuotanto teki vasta tuloaan. Lisäksi käsitelty Top 40 ei ollut vielä ”virallinen”, vaan viimeinen ns. Radiomafian lista viikolta 52/1993. Ohjelmassa esitettiin videonäyte Snoop Doggy Doggin Doggystyle-albumilta, joka ei koskaan virallisesti tilastoitunut Suomessa.

Ykkössijaa piti kokoelmineen Bryan Adams – Lybeckin kuvailun mukaan ”kaikkien suomalaisten rakastama rokkari”. Ja pahitenhan ohjelmassa töksähti juuri Baba Lybeck, jonka mediamyötätuuli on aina ollut minulle kookas mysteeri. Edelleenkin pääsee irvistys jo ennalta, kun Uutisvuodossa näyttää siltä, että Lybeck aikoo sanoa jotakin prompterikäsikirjoituksen ulkopuolelta.

Tuo musiikkivideotuotanto oli teknisesti vaatimatonta, ja usein tuntui siltä, että kuvan puutteita yritettiin kääntää tahalliseksi tyylikeinoksi. 1990-luvun musa/nuoriso-ohjelmista onkin jäänyt päällimmäiseksi muistoksi visuaalinen suttuisuus – MTV3:n Jyrkin alkuvuosiahan kuvattiin poisheittotuomion saaneilla kameroilla, jotta minibudjetti saataisiin suunnattua ”tärkeämpiin” asioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti