Adele on taas nousussa albumilistalla (25–16) ja ystävällisesti muunsi valheeni todemmaksi. Sadan listaviikon täytyttyähän väitin 21:n ylittäneen haamurajan ensimmäisenä ns. studioalbumina. Olin juuri saanut pinoon vuosien 1966–1971 listat, mutta tietojen saumaus vuoteen 1972 oli vähän kesken. Tosiasiassa eräs aiempi levy keräsi re-entryineen 104 viikkoa, mitä Adele nyt sivuaa ja minkä ensi sunnuntaina rikkoo.
Simon and Garfunkelin Bridge Over Troubled Water nousi Suomen listalle maaliskuussa 1970 ja poistui viimeisen kerran lokakuussa 1972. Viimeisenä kesänään sille tekivät seuraa Paul Simonin soolodebyytti ja eka duon lukuisista hittikokoelmista. Sen myyntiluvuista ei ole mitään tietoa, koska pitkään tuon ajan jälkeenkin levy-yhtiöitä yleensä kiinnosti järjestää ulkomaisille tähdilleen kultalevyjä vain jos he tulivat käymään.
Vaikka lisäpainosten myötä sarakkeen nollaava virallinen listasivu ei sitä kerrokaan, Chisun Kun valaistun viettää Top 50:ssä 67. viikkoaan ja on 2000-luvun toiseksi pitkäikäisin kotimainen albumi. Mikä johtaa tilastoa? Chisun Vapaa ja yksin, 69 viikkoa. Kahdella julkaisulla isompi potti kuin mihin vaikkapa Leonard Cohen tai Kiss ovat pystyneet koko urallaan.
Osaatkos kertoa millä logiikalla levy siirretään midprice listalle, kun ainakin Anttila myy Robinia, Cheekiä ja Adelea alta kympin, mutta vain Robin on tuolla midprice listalla.
VastaaPoistaItse en erittelisi levyjä hinnan perusteella eri listalle, varsinkin kun ladattavat albumit on myös hinnaltaan pääsääntöisesti alle kympin tai sitten käytettäisiin samaa mallia Billboardin kanssa, eli neljän viikon jälkeen hinnan muutos ei vaikuta millä listalla levy huomioidaan.
Mielestäni paras vaihtoehto olisi käyttää samaa mallia kuin Saksassa eli laittaa levyt järjestykseen niiden kokonaistuoton mukaan, ei pelkästään myyntilukujen. Tällöin myös midprice-levyt saataisiin mukaan listalle, eivätkä ne saisi liian suurta etua muihin levyihin nähden. Saksan järjestelmä tosin perustuu käsittääkseni tukkuhintoihin, itse käyttäisin kunkin kaupan myyntihintoja. Tällä järjestelmällä voitaisiin myös nähdä hieman enemmän fyysisiä julkaisuja singlelistalla. Spotifylle ja muille vastaaville voisi olla oma listansa, kuten Britanniassa, jolloin singlelista kuvaisi ainoastaan myyntiä.
VastaaPoistaOlin niin samaa mieltä, että unohdin vastata. Nyt vastaan, että olen paljolti samaa mieltä. Tosin jos latauslista vaihtaisi nimensä singlelistaksi ja ns. singlelistalle keksittäisiin toinen nimi, niin oltaisiin jo lähellä brittimallia.
VastaaPoista