lauantai 15. joulukuuta 2012

mpk8: Survival (1979)


Midpriceklassikot-sarjassa käsitellään tunnettuja levyjä, joiden ainoa tilastomerkintä Suomessa on tullut midpricelistalta.

Bob Marley kartutti valtavirtasuosiotaan albumeilla Exodus (1977) ja Kaya (1978), joista jälkimmäinen nousi myös Suomessa 22:nneksi. Jamaikan ylpeyttä alettiin arvostella ”sanoman” vähentymisestä, mihin mies vastasi suorastaan militantisti Afrikan yhtenäistymistä ajavalla Survival-levyllä. Sen kannessa on maanosan maiden liput ja orjalaivan pohjapiirros.

Valtavirtaistuminen otti selvää takapakkia. Kun edellisiltä levyiltä lohkaistiin muun muassa kolme peräkkäistä brittilistan Top 10 -sinkkua, Survivalin maistiainen So Much Trouble in the World jäi sijalle 56. Zimbabwe otettiin kohdemaassaan niin hyvin vastaan, että sitä pidetään jopa epävirallisena kansallislauluna. Muistelen myös Ylen rock-ohjelmien soittaneen levyä enemmän kuin edeltäjiään, vaikka nerokkaasti nytkyvä So Much Trouble poislukien sen musiikillinen anti jäi aika laihaksi.

Seuraaja Uprising (1980) tilastoitui taas Suomessakin, ja Marleyn kuoleman (1981) jälkeiset kokoelmat ovat juhlineet useimpien maiden listoilla. Studiolevyistä kuitenkin ainoastaan Survival on päätynyt midpricelistallemme, peräti ykköseksi marraskuussa 2002.

2 kommenttia:

  1. "Uprising" ja "Survival" ovat myös Musen Suomessakin menestyneitä listahittejä. Sattumaako?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Muselta ilmestyy vielä single One Love: The Very Best of Bob Marley & The Wailers, alan arvella että kyse ei ole sattumasta.

      Poista