Latauslistan kuudentena komeileva Scream & Shout on sikäli harvinainen hitti, että siinä Will.i.amin nimen jatkeena lukee ”featuring Britney Spears”. Spearsin pitkällä uralla se on vasta ensimmäinen tuontyyppinen pesti, eikä hänen omilla levyilläänkään ole juuri näkynyt vierailijoita, vaikka se olisi naisen musiikkityylille enemmän kuin ominaista. Tunnettu poikkeus on tietysti Me Against the Music featuring Madonna.
Hiphop- ja r&b-porukoiden lietsoma featuring-perinne on aika ohut, vaikka duettovierailuilla sinänsä riittää historiaa. Ennen kimppailut vain nimettiin eri tavoin (pelkkä & riittää), tai ei lainkaan. Muistakaamme vaikkapa Kate Piersonia, joka 90-luvun alussa lauloi ja videoesiintyi näkyvästi sekä Iggy Popin ainoalla kunnon jenkkihitillä Candy että R.E.M.in sinkulla Shiny Happy People, mutta ei saanut nimeään kummankaan kreduihin.
Tällä haavaa minua ei ärsytä featuringissa juuri muu kuin se, että jostain syystä vierailut liitetään yleisesti biisin nimeen, ei esittäjän. Esimerkiksi tuolla Suomen latauslistalla artistiksi on merkitty Cheek ja kappaleeksi Syypää sun hymyyn (feat. Yasmine Yamajako). Tyhmää! Okei, ärsyttää minua myös tuo feat-lyhenne ja siitä jatkettu fiittaus-verbi. Feat on suomeksi saavutus, sillä on aika vähän tekemistä feature-sanan lukuisien merkitysten kanssa.
Eikä featuring-perinne ehkä niin ohut ole kuin menin väittämään. Vuonna 1971 albumilistamme kakkoseksi nousi Suomi pop, lp:llinen popularisoitua kansanmusiikkia tekijänään Karelia, jonka johtohahmot olivat Paroni Paakkunainen ja Edward Vesala jonkinlaisine alter egoineen. Kuinkas ne tarjoillaan oheisessa kannessa? ”Karelia featuring Armas Nukarainen * Iivana Nyhtänköljä”.
Spears sai myös featuring-maininnan Rihannan S&M-hitin remix-versiolla. Se myös lasketaan yhdeksi Britneyn ykköshiteistä Billboard Hot 100 -listalla.
VastaaPoistaSingleissä tuo nimeämistapa on ehkäpä epälooginen - eikä sielläkään välttämättä, mutta albumikokonaisuuksille tehdyille kappaleille se on mielestäni perusteltu. Monien digikauppojen / stream-palveluiden yms. artistihaut eivät myöskään ole niin älykkäitä että listaisivat esim. Cheek & vieraileva artistin Cheekin (tai vierailevan artistin) kappaleeksi ja täten se löytyy vain vapaalla tekstihaulla. Albumikokonaisuuksilla vierailevat artistit ovat yleensä myös selkeästi vierailevassa roolissa ja täten nimeäminen kappaleen nimessä on mielestäni ihan hyvin perusteltua. Tosin jenkkityylinen viikottaisten feattisinkkujen (pahoittelut jos ärsyttää, mutta ko. lyhenne on vakiintunut arkiseen kielenkäyttöön jo kauan sitten ;) puskeminen on yleensä luonteeltaan artistien osalta melko tasa-arvoista (ja näistä löytyy huomattavan paljon ohisektorille meneviä isojen nimien yhteissinkkuja) eivätkä näistä sinkuista monet päädy millekään albumille joten siinä tapauksessa tilanne on eri. Suomessa pelkästään sinkuiksi ei taideta kuitenkaan hirveästi duunata vielä biisejä - ne kun eivät varsinkaan videontekokuluineen näin pienillä markkinoilla sellaisenaan oikein ole levy-yhtiöille järkeviä sijoituksia ilman parempikatteista albumia muuten kuin radiosoittokorvauksien osalta.
VastaaPoistaJoo, systeemille on toki omat kaupalliset perusteensa. Mutta en pidä tavasta, jolla se on levinnyt muillekin alueille. Esimerkiksi oheisen kirjoittamani artikkelin otsikko editoitiin tuohon muotoon aivan suotta (yäk):
VastaaPoistahttp://www.nrgm.fi/artikkelit/29-mantronix-got-to-have-your-love-feat-wondress/
Se, että feat. liitetään nykyään biisin nimeen eikä artistiin johtuu yksinomaan siitä, että iTunes haluaa sen noin, eikä hyväksy toista tapaa. Eli jos haluat iTunesin hiekkalaatikolla leikkiä, leikit heidän säännöillään tai et leiki ollenkaan. Yksinkertaista.
VastaaPoista