perjantai 27. elokuuta 2010

Duo #2: Pet Shop Boys

Listablogin kesäsarjassa esitellään Suomen listahistorian 30 menestyneintä duoa.

Neil Tennant (s. 1954) ja Chris Lowe (s. 1959), GBR

Läpimurtosingle West End Girls*** oli läpimurto meilläkin nousten ykköseksi alkuvuonna 1986 ja vetäen Please-albumin kuutossijalle. Sen jatkolohkaisut eivät juuri menestyneet, mutta seuraavan levyn maistiainen It’s a Sin****** sitäkin paremmin – vuoden 1987 suurin hitti -tittelin edestä. Actually-lp oli ykkönen, myi platinaa ja poiki hitit What Have I Done to Deserve This?***, Rent* ja Heart***. Välissä singlelistan valloitti myös cover Always on My Mind****.

Vaikka Introspective (1988) oli vain kuuden raidan minialbumi, se nousi kakkoseksi adjutantteinaan Domino Dancing****, Left to My Own Devices* ja It’s Alright**. Behaviourin (#5, 1990) hittejä olivat So Hard***, Being Boring** ja Jealousy*, ja singlelistalla nähtiin myös ennätyksellinen rimssu Where the Streets Have No Name (Can’t Take My Eyes off You) / How Can You Expect to Be Taken Seriously**. Kokoelma Discography ilmestyi ankarasti kilpailluille joulun 1991 markkinoille ja ylsi nelossijalle.

Kesän 1993 single Can You Forgive Her* esitteli räväkämmän, tietokonegrafiikka-avusteisen duon, joka juhli ykkösalbumilla Very ja coverhitillä Go West******, jota seurasi I Wouldn’t Normally Do This Kind of Thing**. Siitä kuitenkin alkoi alamäki – kun Veryyn asti kaikki Pet Shop Boys -albumit olivat nousseet meillä korkeammalle kuin Ruotsissa, kaikki Veryn jälkeiset toimivat toisinpäin. Duolla on Suomessa 26 Top 10 -sinkkua, mutta viimeinen vuodelta 1999.

Toki jotain yhä tapahtui – remixlevy Disco 2, b-puolikooste Alternative, Bilingual ja Nightlife kävivät Top 20:ssä mainittavimpina näytteinään Before*, Se a Vida é**, I Don’t Know What You Want But I Can’t Give It Any More* ja New York City Boy*. Vuoden 2002 albumi Release jaksoi 22:nneksi, Fundamental (2006) tsemppasi yhdeksänneksi ja viimevuotinen Yes vain sijalle 28. Vuoden 2003 Pop Art -kokoelma ei ylittänyt tilastokynnystä, ei myöskään viimetalvinen livepaketti Pandemonium.

Lowe ja Tennant ovat vuosien saatossa kirjoittaneet, tuottaneet ja remiksanneet menestystä myös muille. Robbie Williamsin radiolistan ykköshitille She’s Madonna*** (2007) heidät merkittiin esittäjiksikin. Top 10 -sinkulla Absolutely Fabulous (1994) olivat mukana samannimisen sitcomin Edina ja Patsy. Versioita Pet Shop Boysin biiseistä on tilastoissamme näkynyt vain yksi, East 17:n West End Girls (1993).

3 kommenttia:

 1. Parhautta.

  Paitsi tietokonegrafiikka-avusteiset videot. Niistäkin toki riittää hupia.

  VastaaPoista
 2. Olen täsmälleen samaa mieltä Markuksen kanssa. Pet Shop Boysin myöhempien albumien, erityisesti Yesin, huonoa menekkiä täytyy kyllä ihmetellä. Yes on mainio albumi, jonka luulisi vetoavan levyjä edelleen ostavaan kansanosaan, mutta ehkä Love etc. ei ollut mukaansatempaavin avaussingle, ja olematon radiosoitto jätti muut kuin innokkaimmat fanit tietämättömäksi duon nykykunnosta.

  VastaaPoista
 3. Myöhempien albumien osalta jo Bilingualin vaisuhko menekki yllätti, koska singlet muistaakseni saivat tuolloin vielä radiosoittoa ihan hyvin. Fundamentalin ja Yesin listasijoitusten huimalle erolle en keksi mitään järjellistä syytä. Kumpikin albumi kuuluu PSB:n myöhäistuotannon parhaimmistoon mielestäni.

  Mutta kuka on kesäsarjan ykkönen? Luultavasti joku itsestäänselvyys, joka ei vaan tule mieleen juuri nyt. Olisin itse veikannut PSB:tä ykköseksi duon merkittävimpien listasaavutusten kaukaisuudesta huolimatta.

  VastaaPoista