tiistai 21. lokakuuta 2008

Soittopisteiden nelikenttä

On aika tyypillistä, että Music Control -radiolistan kärkipäähän selviytynyt biisi saa pisteitä neljältä suurelta hitinpyörittäjältä (Nova, Yle X, NRJ ja The Voice) – ja vain niiltä, vaikka otannassa on mukana 14 asemaa. Hyvä esimerkki on viikon kovin nousija, 40. sijalta yhdeksänneksi tunkeutunut Madonnan Miles Away.

Nuo asemat dominoivat tilastoa kuuntelijalukujensakin takia, mutta listan market share -vertailu paljastaa, että ne myös soittavat määrällisesti eniten ajankohtaista hittimusaa. Menneen viikon sadasta soitetuimmasta kappaleesta 51 sai pisteitä The Voicesta, 57 Yle X:stä ja peräti 60 NRJ:stä. Aika erikoista, että vaikka NRJ tarjoaa hiteille tiheintä rotaatiota (jopa 60 kertaa viikossa), se ehtii soittaa niitä myös laajimmalla haarukalla. Tämä johtuu siitä, että vanhojen biisien osuus kanavan musiikista on pieni.

Myös soittolistansa lyhyydestä tunnettu Nova antoi pisteitä 44 kappaleelle, mutta moni niistä soi vain Music Control -tilastoon perustuvassa Suomen soitetuimmat -ohjelmassa eli kerran viikossa. Novalla soitetaan vanhaa musaa niin paljon, että sen kokonaispisteosuus jää NRJ:tä pienemmäksi, vaikka kuuntelijamäärä ja sen myötä pisteytyskerroin on moninkertainen.

Vaikka Radio Helsinki päästää ääneen jopa tuhat eri biisiä viikon mittaan, vain yhdeksän niistä oli viime viikolla Top 100 -radiohittejä. Suosiotaan kasvattava Radio Rock soitti vain kuuttatoista Top 100 -hittiä, mutta niiden keskimääräinen rotaatio oli suurempi kuin NRJ:llä soineilla. Ruotsinkielinen Extrem ei ole yhtä hittiorientoitunut kuin Yle X, vaan soittaa Top 100 -tavaraa kolmisenkymmentä prosenttia vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti