perjantai 17. lokakuuta 2008

Kultaa taikka kuningatarta

Vuosien ja taas vuosien ajan ÄKT:n ylläpitämän Suomessa eniten (tukku)myytyjen ulkomaisten albumien tilaston kärkikaksikkona on huseerannut Queenin Greatest Hits II (1991) ja Abban Gold – Greatest Hits (1992). Sijoitukset eivät ole vaihtuneet, vaikka Abba on kokenut useita tilastollisesti mitattavia ylösnousemuksia. Tuorein, vuoden alussa päivitetty laskelma näyttää Queenin etumatkaksi runsasta 5000 kappaletta.

Mamma Mia! -leffa puhalsi Goldin menneenä kesänä uuteen liitoon, joka on tuottanut jo yhdeksän Top 40 -viikkoa. Jokohan valta vaihtuisi? Ei kovin helpolla – tällä viikolla nimittäin midprice-listan ykköseksi kimposi Queenin Greatest Hits II. Abban puolesta on tosin todettava, että yhtyeeltä on julkaistu useita lähes samansisältöisiä koosteita, kun taas EMI on onnistunut täsmäohjaamaan Queen-kysynnän kahteen GH-pakettiin, jotka varsin nasevasti kiteyttävät kvartetin 20 vuotta kestäneen aktiivikauden.

ÄKT sujautti äskettäin sivuilleen myös raportin vuoden 2008 ensimmäisen puolikkaan myyntimenestyksistä. Aika avoimen sellaisen, sanoisin – albumitilastossakin julkistetaan jopa alle 6500 kappaleen lukemia, kun aiemmin miltei kaikesta alle kultarajan jääneestä on vaiettu. 6500 on toki hyvä tulos useimmille, mutta jotkut saattavat pitää nolona sitä, etteivät tuollaiseen rankingiin mahtuneet runsaasta radiosoitosta ja muusta näkyvyydestä huolimatta. (yskäisy)Mariko(yskäisy)

No, noissa tilastoissa tunnetusti on puutteita ja kummallisuuksia kumpaankin suuntaan. Esimerkiksi viimevuotisten julkaisujen myynnin jakaminen kalenterivuosien välille näyttää olevan enemmän kuin tulkinnanvaraista puuhaa. Suosikkini on kaikkien aikojen myydyimpien ulkomaisten sinkkujen kunniataulu, jonka kakkosena komeilee 31000 (!) kappaleen menekillä Backstreet Boysin I Want It That Way. Sen listamenestys ei ollut yhtään muita BSB-sinkkuja kummoisempi, ja näistä muista yksikään ei ole yltänyt edes viiteentuhanteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti