perjantai 24. lokakuuta 2008

Kävelkää ylitsemme

Loppuvuoden julkaisuruuhkassa on aina jalkoihinjääviä uhreja, ja viime vuosina yhä useammin nämä unohtujat ovat olleet kokoelmia. Tältäkin syksyltä on jo useita esimerkkejä, mutta aina vain niitä ilmestyy. Ensi viikolla ovat hittilajitelmineen vuorossa mm. Celine Dion ja Kari Tapio, seuraavalla mm. CMX ja Enrique Iglesias ja sitä seuraavalla mm. Christina Aguilera ja Simply Red.

Toisaalta USA:n katalogilista kertoo selväkielisesti, että kokoelmilla on keskimäärin paljon pitempi myyntihäntä kuin perusalbumeilla eli ne ovat tuottoisampia julkaisuja kuin mitä ensimmäiset listasijat kertovat. Mutta mitä hyötyä tämän ilmiön kannalta on siinä, että ne julkaistaan joulumarkkinoille?

Jonna Tervomaan Lemmikit 1998–2008 tipahti Top 40:stä kahden viikon jälkeen, mikä ei taatusti vastannut odotuksia – etenkin huomioiden, kuinka hienolla sinkulla (Päästä yli) sitä pohjustettiin. Muistan neljän vuoden takaisen haastattelukysymyksen, miksi Tervomaan siihen asti suurin hitti Rakkauden haudalla ei ollut mukana Halo-albumilla. Laulajatar vastasi, että täytyyhän kokoelmallekin säästää jotakin.

Muistan myös, kuinka luin Yle X:n tuoretta soittolistaa, johon oli lisätty Tervomaan esitys Raukkauden haudalla. En ollut tässä vaiheessa kuullut biisiä enkä edes tiennyt coverhankkeesta ja pidin väärinkirjoitettua nimeä mainiona. Etenkin kun tuolloin jouduin työpäivittäin olemaan tekemisissä ihmisen kanssa, jonka raukkaudella ei ollut mitään rajaa.

3 kommenttia:

 1. Vaisusti on mennyt, pakko myöntää. Joitakin syitä jotka ovat saattaneet vaikuttaa:
  -Lemmikit kokoelman 2 levyn versiota ei ole yksinkertaisesti ollut saatavilla. Levy myytiin heti tukusta loppuun ja sitä on ollut kaupoissa lähinnä Etelä-Suomessa. Täällä missä asun 2 levyn versiota ei ole näkynyt missään kaupassa.
  -Julkaisuajankohta oli poikkeuksellisen ruuhkainen.
  -Mitä lataaminen on vaikuttanut kokoelmien myyntiin? Haluamansa kappaleet voi ladata suoraan netistä.

  VastaaPoista
 2. Voi olla, että juuri nuo kokoelmien uudet täkybiisit eivät enää täytä tehtäväänsä, kun ne voi ladata irrallaan. Minäkin ostin iTunesista Päästä yli -kappaleen, ja se käväisi Latauslistalla (ei pelkästään minun ansiostani).

  VastaaPoista
 3. Uutta ratkaisumallia tähän tarjoaa CMX: kokoelmalevyn varsinaiset uudet biisit saa ilmeisesti iTunesista, mutta fyysisen levyn mukana tulee lipuke, jonka levy-yhtiöön postittamalla saa paluupostissa eksklusiivisen ep:llisen hardcore-punkkia. Josta taas todennäköisesti kiinnostuvat lähinnä ne vanhat fanit, joille kokoelmalla ei muuten olisi mitään merkitystä...

  - Niko P

  VastaaPoista