torstai 31. maaliskuuta 2011

70 viikkoa hirveyttä

Von Hertzen Brothers otti toisen ykkös- ja Sunrise Avenue toisen kakkossijansa Suomen albumilistalla, joten emme ylläty. Paitsi joku ehkä siitä, että Sunrisen viiden vuoden takainen menestyslevy On the Way to Wonderland ei todellakaan käynyt ykkösenä, vaikka vietti 17 viikkoa Top 10:ssä. Sen seuraaja Popgasm hyytyi viitoseksi, joten ehkä sittenkin yllätymme Out of Stylen ryhtiliikkeestä.

Neljänsuoran kuutospaikasta voi myös vähän hätkähtää, sillä vaikka bändin toissavuotinen albumi viihtyi listalla yhdeksän viikkoa, korkeimmaksi sijaksi jäi 23. The Sounds (10) lipsui kuusi askelmaa edellisestä debyyttinumerostaan ja Matti Johannes Koivu (18) seitsemän Irwin-coverlevynsä saavutuksesta. The Strokesin uutuus (31) on jäämässä alemmas kuin mikään kolmesta edeltäjästään. Laskevassa trendissä ovat myös Rubik (14), The Haunted (26) ja Matthau Mikojan (48).

Oma lukunsa ovat viikon live-tulokkaat, jotka näyttäytyvät sijoilla 20 (Green Day), 32 (Adam Lambert) ja 39 (Mastodon), vaikka jokaisella esittäjällä oli alla Top 10 -albumi. Mikähän on tuorein kärkikymppiin edennyt konserttiäänite, viimevuotinen Popedako? Saa oikaista, kun en nyt rupea sitä selvittämään.

Kaikkien noiden sekaan mahtui aitoja ensikertalaisiakin, mainittavimpana kehuttu Mirel Wagner (15) jostain syystä vasta muutama viikko levyn ilmestymisen jälkeen. Seuraa hänelle tekevät saksalaissyntyinen viulisti David Garrett (27) ja lahtelainen metalliyhtye Kill the Romance (44). Vaihtelua tuo myös Status Quon (45) läsnäolo, koska edellisestä tilastomerkinnästä pääsi kulumaan 23 vuotta.

Lady Gagan The Fame Monster nousi 70 viikollaan 2000-luvun sitkeimmäksi lista-albumiksi. Tapu tapu.

4 kommenttia:

 1. Kuuntelin Aallon listaohjelman. Ihan siedettävä, mutta juontajalla taitaa olla käytössään vain Ifpin raakamateriaali, kun Duffyn Endlesslykin mainittiin uutuudeksi. Eli sammakoita odotettavissa jatkossakin, sen verran varuillaan niiden raporttien kanssa pitää olla.

  Ennustan Sunrise Avenuen albumille kunniakasta listauraa. Hollywood Hills on aivan Fairytale Gone Badin tasoinen hittiviisu.

  VastaaPoista
 2. Lasketaanko CDON:in myynti mukaan albumi-listalla, koska se voi selittää Status Quo: nousun listalle. Levyn nimittäin saa kokonaisen YHDEN euron hintaan CDON.COM:ista osana CDONin 12 vuotis-juhlaa jota se juhli erilaisilla juhlatarjouksilla. Samoin Norah Jonesin duetto-levy "...Featuring" oli viime viikon "hinta-pommi" samaisella sivustolla (jos en ihan väärin muista) neljän euron hintaan. Eihän siinä ole oikein mitään järkeä jos tuollaiset alennukset lasketaan mukaan viralliselle albumilistalle, etenkin kun Quon levy on normaalisti 6,95 (CDONin mukaan alennettuna hinnasta 17,95) ja Norahin levy myös jossain mid-price hintojen paikeilla. Seuraavaksi kai ilmaislataukset lasketaan mukaan latauslistaan (eihän niitä vielä lasketa, eihän...)

  VastaaPoista
 3. CDON pitäisi poistaa kokonaan listaliikkeiden joukosta. Listallehan hyväksytään levyt levy-yhtiöiden listahintojen perusteella, mutta käsittääkseni CDON ostaa ainakin EMIn, Sonyn ja Universalin ulkomaiset levyt aina Ruotsista, jolloin Suomessa ei levy-yhtiöillä eikä ÄKT:llä ole edes tietoa kuuluuko myynnit normaali vai mid price listalle. (Status Quo on Universalin ja Norah Jones EMIn) Samasta syystä yhtiöiden markkinaosuudet vääristyvät ÄKT:n tilastoissa Warnerin hyväksi.

  VastaaPoista
 4. Noista ilmaislatauksista: viikolla 15/08 kaksi Irinan ilmaiseksi (liittymälahjana?) jaeltua biisiä nousi singlelistan kakkoseksi ja kolmoseksi. Eli mitä vain voi tapahtua...

  VastaaPoista