torstai 10. maaliskuuta 2011

Pilkettä silmässä

Suurten kotimaisten kuukausi alkoi Kotiteollisuuden viidennellä ykkössijalla Suomen albumilistalla. Ulkomaisetkin näyttäytyvät ihan kunniakkaasti: fadotähti Mariza (6) alkaa neljännellä Top 10 -albumillaan olla paitsi ylivoimaisesti menestynein portugalilainen lista-artisti myös yksi menestyneimmistä Afrikassa (Mosambik) syntyneistä.

Teleksin seiskasijasta on lupa yllättyä, sillä vanhan levy-yhtiönsä suojissa duo työsti yhtä isoja radiohittejä kuin nykyisinkin, mutta ylsi myynnissä vain sijalle 40. Myös ”noeliton oasis” Beady Eye on 20. sijallaan korkealla Oasisin vaisuihin loppuvaiheisiin verrattuna. Peräkkäiset ruotsalaiset Mustasch (17) ja Lykke Li (18) voivat niin ikään olla tyytyväisiä numeroihinsa. Lykke pääsi oheiseksi kuva-aiheeksi tapetin ansiosta – minulla on tuota samaa seinälläni.

Viikon retropalaaja on Wigwamin muinainen (1975) ykkönen Nuclear Nightclub (24), ja Dropkick Murphysinkin (45) edellisestä visiitistä on kohta kymmenen vuotta. Iiro Rantala (26) on ensimmäistä kertaa mukana itsekseen, mutta tutustui tunnelmaan jo 24 vuotta sitten Akimowskaja Sisters & Brosin nuorena pianistina. Trio Töykeiden pomona hän eteni sijalle 12 asti.

4 kommenttia:

  1. Hyvin on Mustaschilla nousujohde levyissä. Nouseekohan seuraava jo Top 10! Virallinen lista ja Radio Aallon yksinoikeus ei oikein toiminut. YleX nettisivuilla hyvissä ajoin koko lista näkyvissä. Ehkä tämä yksinoikeus radiolle ei ole oikein tätä päivää.

    VastaaPoista
  2. Teleksillä on taito tehdä tarttuvia ja vaikuttavia biisejä ainakin, niin itselle kuin muillekin. Ei mikään ihme välttämättä. Kansalaiset ja Pepe & Hyvä Olo olivat vasta esimakua...

    Asiasta toiseen, tätä Radio Ykkösen historiikkiblogia http://radioettanykkonen.blogspot.com/ varten tiedustelen, olisiko sinulla mahdollisesti näitä kokonaisia, ko. radioaseman aikoinaan kokoamia, Suomen virallisia sinkku- ja albumilistoja missään muodossa?
    Ja jos on, ovatko ne aivan samanlaisia kuin Jake Nymanin Listakirjassa? Olen nimittäin huomannut eriäväisyyksiä Suosikissa aikoinaan olleisiin listoihin verraten, löytyy listoja joita ei ko. kirjassa ole ollenkaan, äänitteet eri järjestyksessä. Olisiko myöhemmin muokattu ottaen mukaan ne levyt, jotka olivat jääneet laskuista aiemmin? Tästä oli epäselvyyttä myös, oliko Ykkönen todella listan laatija vielä vuonna 1993, koska ainakin Suosikissa Radio City oli vaihtunut Ettanin tilalle yhteistyökumppaniksi. Tosin myöhemmin olen Njassaa ja Norppaa haastatellut tämän vuoksi ja saanut selvyyden, ettei tällaista listaa olisi heidän toimestaan ainakaan lähetetty. Mieluummin ehkä sitten tämä yhteistyöprojekti tarkoitti nimenomaan ulkomaiden listoja, joita Cityssä lähetettiin.

    VastaaPoista
  3. Yritän lyhyttä yhteenvetoa.

    Mulla muistaakseni on kaikki Ykkösen listat. Nyman muistaakseni käytti Mitä Suomi soittaa -listaa sen lakkauttamiseen asti vuonna 1989, vaikka Ykkös-lista toimi jo tuolloin. Se toimi myös 1993, Cityn lista oli sen kilpailija. Molemmat lakkautettiin kun Radiomafiasta tuli virallinen listalaatija.

    City-listoja hoitivat aikoinaan Markus von Reiche ja Maria Lindell-Guzenina-Richardson, mutta heillä ei ole niistä arkistoja. En tiedä onko kenelläkään.

    Mutta jos Suosikki julkaisi vuonna 1993 Cityn listoja, se on mun kannaltani kiinnostava tieto!

    VastaaPoista
  4. OK - kiitos tästä selvyydestä, se riittää tämän osalta. Mielenkiintoinen kuvio kaiken kaikkiaan näiden listojen kanssa.

    VastaaPoista