sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Nuorgam organiseeraa

Jos joltakulta on vielä mennyt ohi: uuteen kotimaiseen Nuorgam-musiikkisivustoon pulpahtelee tavaraa niin kiivasta kyytiä, että pitänee täälläkin noteerata. Sen taustalla on ”joukko musiikista ja musiikkijournalismista innostuneita ihmisiä”, joista monella on yhteys Rumba-lehteen. Rahan osuus tekomotivaatiosta vain on vieläkin pienempi kuin Rumbassa, sillä jutut syntyvät vapaaehtoisvoimin.

Yksi Nuorgamin voimavaroista on historiallisuus – en käytä sanaa nostalgia, koska tekijät ”muistelevat” jopa aikoja ennen syntymäänsä. Tämä kuvastuu useina listauksina, jotka ainakin tätä kirjoittaessani hallitsevat luetuimpien artikkelien kärkeä: Viisi 90-luvun brittipopyhtyettä, jotka olisivat suositumpia nyt. Viisi syytä arvostaa Neljää Ruusua enemmän. 30 popklassikkoa vuodelta 1976.

Onhan siellä myös varsinaiseen listateemaan liittyen Kahdeksan yhden hitin cover-ihmettä. Voisin toki esittää useammankin huomautuksen yhden hitin ihme -käsitteen tulkinnoista, mutta ei tuon väliä. Opin kuitenkin vasta nyt, että Smokien jättisuosikki Living Next Door to Alice on coverversio australialaisen New Worldin levytyksestä vuodelta 1972.

New Worldin alkuperäinen on kuulemma kadonnut You Tubesta, ja samaan ongelmaan törmäsin yrittäessäni jatkaa Pakko katsoa -sarjaani. Suomen hittihistoriassahan on häviävän vähän aitoja yhden hitin ihmeitä, etenkin jos novelty-vitsit ja laulukilpailuvoittajat jätetään huomiotta. Pari viikkoa sitten katsoin Tuubista valionäytteen kriteerit täyttävästä kappaleesta ja päätin kirjoittaa siitä, mutta nyt videota ei löydykään. Soisin palaavani asiaan.

1 kommentti:

 1. www.beautiful-records.com/glamrock
  ja sieltä, alokkaat,opiskelette
  Chinn/Chapman teoksia.
  Originaalit ja coverit.
  Mukavasti menee muutama päivä päntätessä.

  VastaaPoista