maanantai 7. syyskuuta 2009

Gagalla, Lady puhelimessa

Rikkinäinen puhelin -leikki on täyttä totta itseään siteeraavassa mediamaailmassa – sillä erotuksella, että viesti muuttuu useammin väärän johtopäätöksen kuin väärän kuulemisen kautta. Tämän(kin) päivän esimerkin tarjoaa Lady Gaga, jonka biisien latausmääristä on suollettu otsikoita.

Britanniassa tuli viisi vuotta täyteen siitä, kun maksulliset lataukset alettiin huomioida singlemyyntilistalla, ja tämän kunniaksi koottiin laskelma ajanjakson ostetuimmista tiedostohiteistä. Koska kokonaisvolyymi on noussut koko ajan, tätä vuotta hallinnut Lady Gaga pärjäsi odotetun hyvin: Poker Face rankkaantui ykköseksi (779000 latausta) ja Just Dance kolmoseksi.

Mittausten kohteena olivat yksittäiset biisit, mutta Ylen uutistoimitus keksi niiden pohjalta otsikon ”Lady Gaga on Britannian kaikkien aikojen ladatuin artisti”. Jos sen laatija on ajatellut jotakin, niin kenties sitä, että ykkös- ja kolmossijan yhteistuloksella moinen titteli olisi selviö. Hän olisi voinut myös ajatella sitä, että artisti on julkaissut vasta yhden albumin, kun monilta muilta on ladattavissa useita satoja biisejä.

Gaga saattaa olla ladatuin. Ehkä edes kaikkien rikkinäisten puhelinten kultapojan Michael Jacksonin viimeaikainen kokonaisvolyymi ei riitä hänen ohittamisekseen. Mutta pointtini onkin, että Ylessä taas luettiin uutisesta sellaista, mitä siinä ei ollut.

Tuo Poker Facen potti 779000 panee kyllä miettimään. Suomessakin biisi pesee haastajansa mennen tullen, mutta vaikka maamme asukasluku on lähes kymmenesosa Britanniasta, niin latauslukemat ovat paljon lähempänä sadasosaa kuin kymmenesosaa. Saarivaltakunnan perinteikäs singlekulttuuri osoittaa yhä vahvuutensa, vaikka fyysiset sinkut ovatkin kovin toisenlaisia kulutusnimikkeitä kuin musiikkitiedostot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti