lauantai 26. syyskuuta 2009

Ei enää nuori, ei vielä ikinuori

Aamun Hesarin Julkisivulautakunta-palstalla Riku Jokinen tutkailee sitä, missä vaiheessa julkkista aletaan kutsua ikinuoreksi. Usein se näyttää liittyvän onnistuneeseen comebackiin. Jokisen mukaan ennätystä pitää hallussaan Tina Turner (s. 1939), josta kirjoitettiin otsikko ”Ikinuori Tina Turner rokkaa keskiviikkona Kulttuuritalolla” lokakuussa 1983.

Ennätykset eivät tällä alalla ole kuitenkaan yhteismitallisia. Turnerhän edustaa nuorisomusiikin ensimmäistä sukupolvea, joka on rollingstonesien ja bobdylanien tapaan koko uransa ajan joutunut venyttämään ihmisten käsityskykyä siitä, mikä on minkäkin ikäiselle soveliasta ja uskottavaa. Muistan aidosti ihmetelleeni, kuinka niin vanha ihminen kuin Cliff Richard (s. 1940) voi saada niin ison hitin kuin We Don’t Talk Anymore syksyllä 1979.

Vaikka nelikymppinen poppari tuntui tuolloin luonnonoikulta, se ei estänyt yli kolmekymppisiä nousemasta tuntemattomuudesta ykköstähdiksi – näin tekivät muun muassa Debbie Harry (s. 1945) ja Ian Dury (1942–2000). Suomessa on tässä asiassa oltu aina avarakatseisempia, mutta milloin muistatte viimeksi todistaneenne yli 30-vuotiaan pop/rock/r&b-artistin kansainvälistä läpimurtoa? Tämänvuotisetkin löydöt Lady Gagasta Alexander Rybakiin ovat kovin nuoria. Mitä tapahtuu nuoruuden ja ikinuoruuden väliinputoajille?

4 kommenttia:

 1. Aika harvassahan nuo yli kolmekymppisten läpimurrot ovat. James Blunt tuli mieleen.

  VastaaPoista
 2. Paul Potts ja Susan Boyle ;)

  VastaaPoista
 3. Seasick Steve. 67-vuotiaana rocktähteys ja levy brittien top kymppiin.

  VastaaPoista
 4. Rap-tähti Rick Ross julkaisi ensimmäisen soolonsa vasta 30-vuotiaana. Flo Rida täyttää 30 tänä vuonna, hänellä on kyllä hitti jo parin vuoden takaa.

  David Guetta on DJ, mutta hänet voisi laskea poptähdeksi tällä hetkellä. Hänen ensimmäinen top 10 -brittihittinsä tuli vuonna 2006, hieman alle nelikymppisenä.

  Gwen Stefani oli aika iäkäs eli 31 saadessaan ensimmäisen soolohittinsä (Mobyn South Side, 2000), mutta ehkä häntä ei lasketa.

  VastaaPoista