keskiviikko 12. lokakuuta 2022

11 miljoonalla mukaan

Vaikka tuuppaan tänne riesaksenne monenmittaisia tekstilistoja, olen toki tietoinen kuvan ja äänen voimasta. Järjestys menee paremmin perille videopotpurina, kun on ”pakko” hiljentyä jokaisen näytteen kohdalle ja aikaansaada jonkinlainen reaktio. Niinkin kulahtaneen aiheen kuin Spotifyn kuunnelluimpien Abba-kappaleiden parissa. Youtube-video kertoo Top 50 -tilanteen lokakuun alussa.

Abba on siinä mielessä kiinnostava aihe, että sen 40 vuoden aikana, jolloin ei tullut uutta musiikkia, tuli kuitenkin monta isoa projektia, joiden biisivalinnat ovat saaneet muokata mieltymyksiämme. Gold-kokoelma, Mamma Mia -musikaali ja elokuva jatko-osineen ja uusimpana Voyage-konserttisarja. Toisaalta viimevuotinen Voyage-albumi oli niin maltillinen striimimenestys, että sekään ei näy tuloksissa erityisen vääristävästi.

Kirjoitin muinoin siitä, kuinka systemaattisesti vuoden 1978 single Summer Night City on syrjäytetty kaikista projekteista. Tähän pimentoon nähden Spotify-listan 35. sija on melkeinpä hyvä saavutus. Albumiraidan Slipping Through My Fingers paikka Top 20:ssä on myös sangen ymmärrettävä, kun muistaa sen keskeisen aseman Mamma Miassa. Koska Abban diskografia ei ole huiman laaja, listan pohjille on päässyt jopa deep cuteiksi luokiteltavia biisejä.

Kärkipäästäkin löytyy jotain yllättävää. Suomessa ja Ruotsissa täysin flopannut Lay All Your Love on Me komeilee kuudentena, hienoa. Top 10:ssä on myös pari muuta meillä huonosti tai ei ollenkaan tilastoitunutta, S.O.S. (#10) ja Take a Chance on Me (#5). Mamma Mian kolmossija ei yllätä, vaikka en sitä kummoisenakaan levytyksenä pidä. Gimme! Gimme! Gimme! on kakkonen ja Dancing Queen ykkönen.

1 kommentti:

  1. En laskisi "Lay All Your Love on Me"-singleä varsinaisesti flopiksi Suomessa tai Ruotsissa, koska aikanaan 1980/1981 kappale oli meillä pelkästään albumiraita "Super Trouper"-levyllä. Singlenä se julkaistiin Englannissa, Manner-Euroopassa ja Japanissa joiden lisäksi ainakin Jenkeissä ja Brasiliassa se julkaistiin vain promona.
    Ruotsissa "Lay All Your Love on Me" nousi singlelistalle vasta viime syksynä viikon verran sijalle 68 striimausten myötä.

    VastaaPoista