perjantai 28. lokakuuta 2022

Mobilisointitrilleri

Kun amerikkalainen listalaskenta siirtyi kappale- ja soittomäärämittaukseen 1990-luvulla ja netti kehittyi, listoihin alettiin kohdistaa fanimobilisaatioita. Esimerkiksi Backstreet Boysin ja Nsyncin ihailijat ryhtyivät rikkomaan viikkomyyntiennätyksiä aina uuden albumin ilmestyessä. Striimiaikakaudella sesonkijulkaisut, etenkin joululevyt, alkoivat vahvistaa asemiaan.

Tämä on johtanut ilmeisesti Twitteristä lähteneeseen hankkeeseen: Michael Jacksonin Thriller-single halutaan saada halloween-viikolla ensi kertaa Billboard Hot 100:n ykköseksi. Kuulostaa hurjalta, vaikka viime vuonna se nousi jo 19:nneksi ilman erityisiä kampanjoita. Hot 100 on monimutkaistunut niistä ajoista, kun ynnättiin vain fyysisten sinkkujen myyntiä ja radiosoittomääriä.

Veljenpoika Taj Jackson kutsui viikko sitten livestriimiinsä tohtori, politiikan tutkija Andrew Greenen selittämään, kuinka kulutus tulee optimoida. Ohjeita on myös twiitattu monena päivänä. Nämä Spotify-versiot huomioidaan laskennassa, näitä ei. Älä kuuntele näin, ettei sinua luulla botiksi. Ota nyt käyttöön Youtube-tutustumisjakso, kuuntelusi saa paremman painoarvon. Älä käytä VPN:ää. Älä vaimenna ääntä alle 50 prosentin. Jne.

Jacksonin kannattajathan ovat joutuneet paneutumaan monenlaisiin aiheisiin taistellessaan ns. laatumedian harhaväitteitä vastaan: oikeustieteeseen, taloustieteeseen, lääketieteeseen, musiikkibisneksen lainalaisuuksiin... Ihan hyvä saada lisätietoa myös listojen logiikasta, koska joskus somessa näkee Jacksonin listameriitteihin liittyviä myyttejä yritettävän kumota aika heppoisilla selityksillä. Parempiakin olisi.

Mittausjakso alkoi tänään ja kestää ensi torstaihin. En jaksa uskoa ykkössijaan enkä todellakaan ole mobilisoinnin ystävä, mutta katsotaan nyt. Ehkä Elon Musk ehtii tuhota Twitterin ennen kampanjan loppua? Jo Top 10 -sijoitus toisi uuden ennätyksen peräkkäisten Top 10 -vuosikymmenten määrässä. Harmillinen muotoseikka koskee 1960-lukua: lista, jossa The Jackson 5:n I Want You Back nousi 17. sijalta kahdeksanneksi, laadittiin ja lehtikin julkaistiin vuoden 1969 puolella, mutta on päivätty viikon loppumisen mukaan 3.1.1970.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti